YS: Regjeringen i utakt med norske arbeidstakere

YS: Regjeringen i utakt med norske arbeidstakere

Om lag halvparten av norske arbeidstakere mener at situasjonen i arbeidslivet harr blitt verre siden regjeringen tiltrådte i 2013. Bare seks prosent mener regjeringen har gjort en god jobb for å fremme et godt arbeidsliv, viser nye tall fra YS Arbeidslivsbarometer.– Jeg deler folks bekymring for situasjonen i arbeidslivet, og det er grunn til å […]

Om lag halvparten av norske arbeidstakere mener at situasjonen i arbeidslivet harr blitt verre siden regjeringen tiltrådte i 2013. Bare seks prosent mener regjeringen har gjort en god jobb for å fremme et godt arbeidsliv, viser nye tall fra YS Arbeidslivsbarometer.– Jeg deler folks bekymring for situasjonen i arbeidslivet, og det er grunn til å spørre om regjeringen tar de rette grepene i en tid preget av stor usikkerhet nasjonalt og internasjonalt, sier YS-leder Jorunn Berland.

49 prosent av respondentene mener at situasjonen for norske arbeidstakere har blitt verre det siste året. Dette er en økning fra 18 prosent i 2013, da regjeringen tiltrådte. Bare tolv prosent mener at det er blitt bedre, mot 28 prosent i 2013.

På spørsmål om regjeringen har gjort en dårlig jobb for å fremme et godt arbeidsliv, mener 40 prosent at det har blitt dårligere.

52 prosent svarer at de opplever at regjeringen har skapt større utrygghet i arbeidslivet

– Vi som representerer de ansatte har tidligere uttalt vår bekymring for den retning arbeidslivspolitikken har tatt, blant annet gjennom en stor politisk streik i vinter. Tallene fra YS Arbeidslivsbarometer bekrefter vår bekymring, og er et signal som regjeringen i høyeste grad bør ta på alvor, sier Berland.

– Over halvparten av arbeidstakerne opplever utrygghet i arbeidslivet. De som er midlertidig ansatt, føler utryggheten størst, viser vår undersøkelse. Regjeringen bør iverksette tiltak som demper usikkerheten. Det bør være målrettede tiltak som virker fort. Dersom det er en forbigående situasjon, kan et grep være kompetansepåfyll. Dersom situasjonen er varig, er et avgjørende med en raskest mulig overgang til annen bransje, poengterer YS-lederen.

Flere arbeidstakere, som tidligere har stemt på den borgerlige regjeringen, mener regjeringen har gjort en dårligere jobb enn de som mener den har gjort en god jobb. Misnøyen er størst i arbeids- og sosialminister Robert Erikssons eget parti, Fremskrittspartiet.

– Det er sterk misnøye med regjeringens arbeid både innenfor og utenfor egne rekker. Noe av den økte utryggheten kommer ganske sikkert av utsiktene til økende ledighet. Spørsmålet er om arbeidstakerne har tillitt til at regjeringen møter den nye situasjonen med riktig politikk. Arbeidstakerne er også velgere, det blir spennende å se om den skepsisen vi har målt i arbeidslivspolitikken gir seg utslag i velgeratferden, uttaler Arild H. Steen, instituttdirektør ved AFI.

Mandag 17. august klokken 10.00 presenterer YS disse funnene i YS Arbeidslivsbarometeret for 2015. Arne Strand og Stein Kåre Kristiansen kommenterer tallene. Arrangementet finner sted på Clarion Hotel Tyholmen.

Foto: Ingunn Larsen