Norsk arbeidsliv: – Mye er bra, men nok å ta fatt i

Norsk arbeidsliv: – Mye er bra, men nok å ta fatt i

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er glad for YS årlige arbeidslivsbarometer som gir viktig innsikt i norsk arbeidsliv. – Mye er bra, men vi har også utfordringer, sa hun på YS-konferansen tirsdag Arbeidslivsbarometeret viser blant annet at ansatte i norsk olje- og gassindustri er den gruppen som i størst grad opplever at de får utviklet sin kompetanse […]

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er glad for YS årlige arbeidslivsbarometer som gir viktig innsikt i norsk arbeidsliv. – Mye er bra, men vi har også utfordringer, sa hun på YS-konferansen tirsdag

Arbeidslivsbarometeret viser blant annet at ansatte i norsk olje- og gassindustri er den gruppen som i størst grad opplever at de får utviklet sin kompetanse og realisert sine ambisjoner. På dette punktet scorer oljeindustrien langt høyere enn for eksempel ansatte i lavtlønnsyrker i privat sektor. Barometeret viser også at fagforeninger står sterkt i Norge, de har stor legitimitet og sees på som en viktig aktør når det gjelder å sikre en jevn lønnsutvikling og motvirke store lønnsforskjeller i samfunnet.

Problemområder finnes

Arbeidsministeren trakk i sin tale på YS-konferansen fram funn i barometeret som hun selv også har merket. Nemlig at arbeidsforholdene, både når det gjelder et inkluderende arbeidsliv og ellers, gjennomgående er dårligst der fagorganiseringen er lavest.
– De fleste har det veldig bra i norsk arbeidsliv, men det er også sektorer der arbeidsfolk har vilkår vi ikke kan være bekjent av. Og det er i så måte betegnende at på de områdene der jeg sliter mest med å rydde opp er der organisasjonene står svakest. Der vi har sterke og velfungeren width=de organisasjoner er forholdene tilsvarende gode, sier Bjurstrøm.

Statsråden har stor tro på at den nye IA-avtalen vil bli en større suksess enn den første fra 2001. Ikke først og fremst fordi avtaleteksten er så veldig annerledes i den nye, men fordi hun nå merker en større forpliktelse og trøkk på dette arbeidet på alle plan i arbeidslivet.
– Det har vært et skifte av holdninger til IA-arbeidet ute i bedriftene. Men vi er på langt nær i mål. IA må bli en selvsagt del av hverdagen for de som leder en bedrift. Vi må komme dit at en leder er like opptatt av sykefravær og tilrettelegging av arbeidet som lederen i dag er av driftsproblemer av teknisk art. Der er vi ikke ennå, understreker Bjurstrøm.

– Det nytter

 – Vi finner stadig flere eksempler på bedrifter som gjennom aktivt IA-arbeid har gått fra å være arbeidsplasser med dårlig arbeidsmiljø og høyt sykefravær til  bedrifter der folk føler seg verdsatt, inkludert. Det har resultert i dramatisk nedgang i sykefraværet. Så det nytter, men vi er på langt nær i mål med IA-arbeidet, her snakker vi om langsiktig og møysommelig innsats framover, sier Bjurstrøm.

– Må ikke bli selvtilfredse

YS-leder Tore Eugen Kvalheim gir arbeidsministeren mye rett i hennes analyse av YS’s arbeidslivsbarometer.
– Hovedbilde er at de fleste har det godt på jobben i Norge. Men vi må ikke bli selvtilfredse, det mangler ikke på utfordringer. Blant annet er det 14 prosent, altså 300.000 arbeidstakere, som opplever at de er ansatt i bedrifter hvor de i stedet for å føle seg inkludert, føler det motsatte. En gruppe på 160.000 svarer også at de er usikre på om de vil være i yrkeslivet om fem år. Mye jobb gjenstår altså, sier Kvalheim som er glad for den sterke interessen arbeidslivsbarometeret vises i samfunnsdebatten.

– Barometeret har etter bare to år blitt et viktig verktøy for deltakere i samfunnsdebatten og beslutningstakere på alle nivåer. Det har skjedd fordi det er et unikt innblikk i hvordan arbeidsfolk i Norge opplever virkeligheten i sine hverdager, framholder Kvalheim.

 Du kan lese YS arbeidslivsbaraometer her: Arbeidslivsbarometer 2010