RNNP-rapporten: Både SAFE og Ptil bekymret for utviklingen

RNNP-rapporten: Både SAFE og Ptil bekymret for utviklingen

2. Nestleder i SAFE, Roy Erling Furre, deler Ptil-direktør Magne Ognedals bekymring for at storulykkeindikatoren i RNNP-rapporten for 2010 ikke peker nedover. – Det er all mulig grunn for oss å holde trykket på sikkerhetsarbeidet oppe, sier Furre.

2. Nestleder i SAFE, Roy Erling Furre, deler Ptil-direktør Magne Ognedals bekymring for at storulykkeindikatoren i RNNP-rapporten for 2010 ikke peker nedover. – Det er all mulig grunn for oss å holde trykket på sikkerhetsarbeidet oppe, sier Furre.

 width=

Ptil presenterte onsdag rapporten Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) for i fjor.  Den viser en kraftig økning i antall brønnkontrollhendelser, mens antall gasslekkasjer  ligger på et for høyt nivå. Dette er urovekkende, mener Ptil-direktør Magne Ognedal.

Næringen har det siste tiåret rettet stor oppmerksomhet mot å redusere antall hydrokarbonlekkasjer, og har etablert klare reduksjonsmål flere ganger.

Målet om maksimalt 20 lekkasjer større enn 0,1 kg/sek ble nådd i 2005, mens målet om maksimalt ti lekkasjer per år ble nådd i 2007. Siden har utviklingen gått i feil retning; 14 lekkasjer i 2008, 15 i 2009 og 14 i 2010.

I 2010 er det spesielt lekkasjer i kategorien 0,1-1 kg/s som øker. Det ble registrert én lekkasje med rate over 10 kg/s i 2010.

– Mer målrettet, og ikke minst kontinuerlig innsats må til for å snu utviklingen, fastslår Ognedal.

Roy Erling Furre kommenterer OLF-direktør Knut Thorvaldsens påpekning av at storulykkeindikatoren sett i et tiårsperspektiv viser en betydelig forbredring på denne måten:

 – Isolert sett har antallet hendelser gått ned dersom en sammenligner med ti år gamle tall. Men i likhet med Ptil mener jeg en flat trend , som vi ser de siste to, tre årene, ikke er godt nok. Den burde vist nedgang. Og et viktig moment er jo at antallet hendelser med virkelig stort ulykkespotensial har økt de senere årene, sier Furre.

Han mener Snorre-lekkasjen i 2004 og senere alvorlige lekkasjer og brønnhendelser på flere felt i årene etter viser at næringen står overfor store utfordringer på området. Derfor lover han også at SAFE vil holde fast på dette fokuset i de samarbeidsfora som finnes i bransjen.

– OLFs lekkasje-prosjekt er i og for seg et godt initativ, jeg håper bare at de griper fatt i de viktige tingene som handler om kompetanse og opplæring og utbedringer av tekniske løsninger som innebærer en sikkerhetsrisiko, sier Furre.

Som HMS-ansvarlig i SAFE er Furre også opptatt av at nødvendig fokus på storulykker ikke må føre til at næringen mister fokus på andre viktige HMS-områder. Stikkord her er arbeidsmiljø.

– Industrien skal ha ros for å ha iverksatt prosjekter innen kjemikaliebruk og støyreduksjon. RNNP-rapporten viser at støytiltak har god virkning, men at volumet på tiltakene foreløpig er små. Det ble registrert hele 605 varige støyskader i fjor. Bruk av kjemikalier er fortsatt høy, ja flere stoffer med høy faremerking er i bruk i dag enn for ti år siden. For SAFE vil det derfor være viktig at vi klarer å holde trykket oppe på alle fronter i sikkerhetsarbeidet både på sokkelen og på landanleggene, understreker Furre.

Han oppfordrer alle verneombud og klubber til å påse at RNNP 2010 blir brukt i de ulike selskapene.

– Det er viktig at rapporten blir gjenstand for grundig gjennomgang og drøfting i selskapenes Arbeidsmiljøutvalg, i ledelse og styrer. Der må våre tillitsvalgte være pådrivere, sier Furre som håper RNNP 2010 og det generelle fokuset som OLF og de enkelte selskapene  nå mener å ha på sikkerhet vil vise igjen når neste års rapport legges fram.

Last ned RNNP Sokkel HER

Last ned RNNP Landanlegg HER