Tariffkonferansen i SAFE for 2014, startet i dag

Tariffkonferansen i SAFE for 2014, startet i dag

SAFE holder akkurat nå på med tariffkonferansen for vårens lønnsoppgjør. Stor interesse, full sal og aktive deltakere preger konferansen. Resten av dagen får deltakerne en grundig gjennomgang av pensjonsordninger, både generelt og for de respektive grupper i oljeindustrien. Gabriel Birkeland fra Tredjepart AS vil ha ansvaret for denne delen. Industri Energi deltar med innlegg om […]

SAFE holder akkurat nå på med tariffkonferansen for vårens lønnsoppgjør. Stor interesse, full sal og aktive deltakere preger konferansen.

 width=Roar Eilertsen fra De Facto startet den tariffmessige delen av konferansen. I forkant hadde SAFEs forbundsleder, Hilde-Marit Rysst, satt startskuddet for tariffdiskusjonene. Deltakerne fikk en kort bolk fra to av Legal 24s advokater som orienterte om den juridiske hjelpen som er avtalt mellom SAFE og Legal 24, før tariffspørsmålene fikk full oppmerksomhet..

Godt grunnlag for lønnsvekst

Norge er i en særstilling når det gjelder reallønnsøkning. Statistikk for de siste ti årene viser at Norge lønnsmessig ligger langt over våre handelspartnere. Er dette bærekraftig, spurte Roar Eilertsen?

Svaret er ja. Både eierinntekter og lønn har steget like mye. Det er ikke slik at norske arbeidstakere forlanger og tar ut så høy lønn at eierinntektene reduseres.

Norge skaper mer enn andre

Hvordan er det mulig at vi i Norge kan skape så mye mer vekst enn andre?

Vi produserer mer med lavere kostnader. Vi har en arbeidskraft med høy kompetanse, vi har avansert teknologi, vi jobber smart og effektivt. Våre arbeidsgivere og den norske stat, får mye ut av norsk arbeidskraft.

En medvirkende årsak til god norsk økonomi, er også bytteforholdet. Vi selger varer i det internasjonale markedet til en høy pris. Vi kjøper inn varer til en lavere pris. Av dette får vi en byttegevinst.

Det er ikke gitt at dette forholdet vil holde seg på dette nivået. Det er et poeng, men ikke avgjørende i diskusjonen om lønnstillegg. Det som er sikkert, er at uten lønnskrav fra arbeidstakerne, ville overskuddet gått til eierne.

En slik skjevfordeling er ødeleggende for samfunnet. Når verdiskapningen øker og det ikke gir lønnsøkning til arbeidstakerne, kun økning i eierinntektene, rammes  samfunnet og det ødelegger staten. I USA har man fått en pervers rikdom på toppen, og elendighet i bunn. Det har ingen hensikt for eierne å investere i produksjon, det fins nemlig ikke tilstrekkelig kjøpekraft i befolkningen. Da blir alternativet spekulasjon.

Spådommer om lønnsvekst

Eilertsen mener lønnsveksten vil ligge på mellom 3,5 og 4 prosent.

Basert på fjorårets uttalelser fra Norsk Industri, og forutsatt at fordelingen mellom lønnsøkning og eierinntekter ligger på det samme, anslås en lønnsvekst på 3,5 prosent.

På grunn av en kombinasjon av sentrale og lokale lønnsforhandlinger i oljeindustrien, er det fullt mulig å heve «taket» på 3,5 prosent.  Et godt argument for det, er en industri som går meget godt og som har svært gode framtidsutsikter.  

Videre på programmet

 width=Resten av dagen får deltakerne en grundig gjennomgang av pensjonsordninger, både generelt og for de respektive grupper i oljeindustrien. Gabriel Birkeland fra Tredjepart AS vil ha ansvaret for denne delen.

Industri Energi deltar med innlegg om kravene til det kommende oppgjøret. Arbeidstittelen for denne delen er «Hvor bør en spisse kravene i kommende lønnsoppgjør.»

Også DSO er invitert til å holde innlegg om samme tema.

Kravskjema fra SAFE i Statoil Sokkel

Før gruppearbeidet på slutten av første dag starter, har Terje Enes, klubbleder i SAFE i Statoil Sokkel en «matnyttig» innledning om det tariffmessige arbeidet de har gjort i forkant av forhandlingene. Her har klubben innhentet informasjon om kravgrunnlaget på alle installasjoner. Metoden har vært å framskaffe et reelt grunnlag for krav, hva koster kravet og sette opp argumentene for kravene.  

Morgendagen vil ende opp i en presentasjon av de respektive kravene fra alle SAFEs områder.