Nytt syn på norsk olje og gass

Nytt syn på norsk olje og gass

Raymond Midtgård Foto: Rebecca Bjerga

SAFE opplever en endring i holdningen til olje- og energibransjen på Arendalsuka, Norges største politiske møteplass.

– Arendalsuka er en arena der det politiske bilde danner seg fram mot stortingsvalget neste år, sier forbundsleder Raymond Midtgård.

De siste årene var det en utbredt oppfatning blant politikere og miljøaktivister om at oljeindustrien måtte avvikles raskt for å møte klimamålene. Mange stemte for en umiddelbar utfasing av fossile energikilder, og fokus var rettet mot overgangen til fornybar energi så fort som mulig.

Men under årets Arendalsuka har tonen endret seg. I debattene SAFE har deltatt på disse dagene har flere politikere påpekt at nedleggelsen av oljeindustrien ikke lenger fremstår som en umiddelbar løsning.

I stedet diskuteres det nå hvordan norsk olje og gass kan spille en nøkkelrolle i å sikre energibehovet til Europa og verden i flere tiår fremover.

– For tre år siden snakket de om å legge ned olje- og gassindustrien, samt å slutte å lete etter olje, nå snakker de enda lengre perspektiv for olje og gass, understreker Midtgård.  

Arendalsuka 2024 Foto: Rebecca Bjerga
Arendalsuka 2024 Foto: Rebecca Bjerga

Debattene på Arendalsuka viser at det nå er større forståelse for kompleksiteten i energiomstillingen, og at Norges rolle som energileverandør til verden fortsatt er høyt verdsatt. Politikere har begynt å anerkjenne at en rask avvikling av olje- og gassproduksjon kan føre til energimangel og økonomisk ustabilitet, både nasjonalt og internasjonalt.