Droneteknologi i operasjoner offshore

Droneteknologi i operasjoner offshore

SAFE besøker ROC-senteret på Sandsli Foto: Rebecca Bjerga

SAFE fikk nylig en unik mulighet til å besøke Equinors ROC-senter, som er en forkortelse for remote operation center. Fra dette senteret i Bergen opereres droner som utfører viktige oppgaver på og rundt rigger og plattformer i Nordsjøen.

ROC-senteret er en del av Equinors strategi for å øke effektiviteten og sikkerheten i offshore-operasjoner. Ved å bruke droner kan man utføre inspeksjoner og leveranser uten å sette menneskeliv i fare, noe som også bidrar til å redusere kostnader og miljøpåvirkning. 

SAFE ble godt tatt imot av teknisk leder for Equinors dronesatsing, Alexander Blokhus.

Alexander Blokhus Foto: Rebecca Bjerga
Alexander Blokhus Foto: Rebecca Bjerga

– Vi skal vise dere hvordan vi driver droneoperasjoner fra dette senteret her på Sandsli, sa Blokhus. 

Omvisning i kontrollrommet

Kontrollrommet er utstyrt med avansert teknologi, inkludert flere skjermer som viser sanntidsbilder fra de aktuelle plattformene og data fra dronene. Fra dette rommet styrer operatørene dronene som sendes ut til Nordsjøen. Den tekniske lederen peker på skjermen.

– Vi har et 360-grader-kamera stasjonert ute på Gullfaks C, dette bruker vi aktiv i droneoperasjonene som vi har gående i Nordsjøen, forklarer han. 

Fra kontrollrommet kan operatørene overvåke dronenes bevegelser, batteristatus, værforhold og annen kritisk informasjon som er nødvendig for å sikre en trygg og effektiv operasjon. Dronene er utstyrt med sensorer og kameraer som gir en detaljert oversikt over plattformene og riggene de inspiserer.

– Vi har sett litt på hvordan droner blir brukt i dag og fått informasjon om hva som vil komme i fremtiden med ny teknologi. Vi har også sett på hvordan beredskap blir styret både på sjø og i luften, veldig interessant og vi er takknemlige for å kunne komme på innsiden for å se hvordan dette ser ut, sa forbundssekretær Mats Thune. 

Se video fra besøket vårt på ROC-senteret.

Fremtiden for droneteknologi i offshore-industrien

Equinor har ambisiøse planer om å utvide bruken av droner, ikke bare for inspeksjoner, men også for leveranser av kritisk utstyr og forsyninger til plattformer og rigger. 

– Det er spennende å se hvordan fremtiden vil se ut med droner som et hjelpemiddel, sa Thune. 

SAFE ser frem til å følge utviklingen av denne teknologien og hvordan den kan bidra til en sikrere og mer bærekraftig fremtid for offshore-arbeidere.