SAFE reagerer kraftig på at Helsedirekoratet vil frata arbeidstakere retten til selv å velge hvilken lege som skal vurdere dem for utstedelse av helsesertifikat for arbeid på norsk sokkel. Uakseptabelt, sier 1. nestleder i SAFE, Inger Staff. Forslaget er nå ute på høring, og SAFE har i sitt høringssvar uttrykt sterk motstand mot at […]
SAFE reagerer kraftig på at Helsedirekoratet vil frata arbeidstakere retten til selv å velge hvilken lege som skal vurdere dem for utstedelse av helsesertifikat for arbeid på norsk sokkel. Uakseptabelt, sier 1. nestleder i SAFE, Inger Staff.
Forslaget er nå ute på høring, og SAFE har i sitt høringssvar uttrykt sterk motstand mot at det skal innføres en ordning der bare en spesiell gruppe leger skal gis rett til å utstede helsesertifikat.
– Dette bryter med lovfestede pasientrettigheter i Norge, der folk selv velger hvilken lege de ønsker. Det er også sånn at det er fastlegene som kjenner pasienten best, og som derfor best kan vurdere dem. Da blir det feil å overlate til «petromleumsleger» å vurdere folks egnethet for arbeid offshore. Oljearbeidere skal ha samme pasientrettigheter som folk ellers har, sier Staff.
Hun reagerer også på at Helsedirektoratet har overlatt til OLF å nedsette en arbeidsgruppe som skal utarbeide ny veiledning for utstedelse av helsesertifikater. Resultatet av det er at arbeidsgruppen er nedsatt uten representanter fra arbeidstakersiden.
– Arbeidsgruppen består av en representant fra Fylkeslegen i Rogaland, mens resten enten kommer fra OLF eller fra oljeselskapene. Dette har vi i brevs form til Helsedepartementet meddelt at vi finner uakseptabelt. Ingen skal fortelle meg at leger er upåvirket av hvor de er ansatt, understreker Staff.
SAFE reagerer også på at det i forslaget heter at leger som utsteder helsesertifikater må beherske engelsk, dansk eller norsk.
– Det er en selvfølge at pasienter skal kunne kommunisere med sin lege på sitt eget språk. At legene skal gis rett til å kommunisere på fremmedspråk, er å snu det hele på hodet, sier Inger Staff.
Hun frykter at både den nye helsekravforskriften og den tilhørende veiledningen vil bety at offshorearbeidere kommer i skvis. – Særlig frykter vi at eldre arbeidstakere kan bli støtt ut av arbeidslivet om dette forslaget skulle bli gjeldende, sier Staff.