USA: Foreslår sikkerhetsorgan etter norsk modell

USA: Foreslår sikkerhetsorgan etter norsk modell

Granskningskommisjonen etter Deepwater Horizon-katastrofen Mexicogolfen konkluderer med at USA bør opprette et uavhengig sikkerhetsorgan som skal følge oljebransjen – og ser til Norge som modell. – Granskningen vår viser at en serie spesifikke og unngåelige menneskelige og tekniske feil var de umiddelbare årsakene til katastrofen, sier William Reilly, leder for kommisjonen som tirsdag la fram […]

Granskningskommisjonen etter Deepwater Horizon-katastrofen Mexicogolfen konkluderer med at USA bør opprette et uavhengig sikkerhetsorgan som skal følge oljebransjen – og ser til Norge som modell.

– Granskningen vår viser at en serie spesifikke og unngåelige menneskelige og tekniske feil var de umiddelbare årsakene til katastrofen, sier William Reilly, leder for kommisjonen som tirsdag la fram sin enstemmige 380-siders rapport om USAs største  width=oljekatastrofe noen gang.

– Denne katastrofen var den nesten uunngåelige følgen av år med manglende satsing på sikkerhet, både fra industrien og fra myndighetenes side, sier han.

Kommisjonen foreslår å endre hele innretningen på sikkerhetstenkningen i amerikansk oljeindustri i retning det norske, risikobaserte systemet. Den fundamentale forskjellen i innretningen i Norge og USA er at ansvaret for sikkerheten er ulikt plassert: I USA ligger det på tilsynsmyndighetene og på at selskapene ”krysser av” at de har oppfylt regelverket. I Norge er ansvaret derimot lagt på operatørselskapene, som selv må ta ansvar for at sikkerheten er varetatt i forhold til risikoen, og kunne påvise dette.

Les hele saken på Aftenbladet.no: Anbefaler norsk system