Kvalheim: – Greit å debattere “Velferdsfellen”

Kvalheim: – Greit å debattere “Velferdsfellen”

NHO advarer mot det organisasjonen betegner som velferdsfellen. – Det er greit at NHO setter temaet på dagsorden, slik at vi får tatt debatten, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim. NHO mener den norske velferdsstaten vil settes under press og at vi vil rammes av tre, kommende bølger: Eldre-, trygde- og migrasjonsbølgen.

NHO advarer mot det organisasjonen betegner som velferdsfellen. – Det er greit at NHO setter temaet på dagsorden, slik at vi får tatt debatten, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

NHO mener den norske velferdsstaten vil settes under press og at vi vil rammes av tre, kommende bølger: Eldre-, trygde- og migrasjonsbølgen.
 width=
Eldrebølgen vil skape behov for økte ressurser til pensjoner og ikke minst til pleie og omsorg, mens trygdebølgen vil føre til at en stadig større del av befolkningen står utenfor arbeidslivet, uttaler NHO.

– Det er ingen tvil om at både eldrebølgen og andelen arbeidstakere utenfor arbeidslivet utgjør en utfordring for det norske velferdssystemet, kommenterer YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

– Men det er viktig å ta med seg at sykefravær og stønadsmottak også er et resultat av at sysselsettingsgraden har vært og er høy i norsk arbeidsliv. Dette er og blir et gode. Mye av arbeidet for å hindre en ”trygdebølge” må finne sted innenfor arbeidslivet, og ikke nødvendigvis utenfor, påpeker Kvalheim.

– Derfor har også partene i arbeidslivet gått sammen om å jobbe for å skape et mer inkluderende arbeidsliv og få flere seniorer til å stå lenger i jobb. Partene må ha et fortsatt stort fokus på innsatsen for et mer inkluderende arbeidsliv, slik at enda flere kommer i arbeid og bidrar til å finansiere velferdsordningene, sier han.

I følge NHO vil vi få en migrasjonsbølge, som kan gi en dobling av innvandrerbefolkningen de neste 15–16 årene. Dette vil skape et press mot velferdsordningene dersom ikke flere kommer i jobb.

– NHO peker på et viktig forhold, men vi vil også i fremtiden ha behov for mye arbeidskraft, for eksempel innenfor helsesektoren. Innvandrerne må derfor ikke forbli en uutnyttet arbeidskraft. Dette gjelder både de som allerede er etablert og de som kommer, sier Kvalheim.