Lønn utfra karakterbok truer sikkerheten, mener forskere

Lønn utfra karakterbok truer sikkerheten, mener forskere

Lønn basert på karakterer og andre insentiver utgjør en trussel mot sikkerheten på sokkelen, det viser forskning utført ved Universitetet i Stavanger. Les også: Terje Nustad: – Karaktersetting er en skremmende utvikling i norsk arbeidsliv – Økt bruk av sentrale indikatorer for prestasjoner og insentivordninger utgjør en utfordring for forebygging av skader og større ulykker, […]

Lønn basert på karakterer og andre insentiver utgjør en trussel mot sikkerheten på sokkelen, det viser forskning utført ved Universitetet i Stavanger.

Les også: Terje Nustad: – Karaktersetting er en skremmende utvikling i norsk arbeidsliv

– Økt bruk av sentrale indikatorer for prestasjoner og insentivordninger utgjør en utfordring for forebygging av skader og større ulykker, siden denne typen virksomhet er mindre egnet for insentivordninger, det skriver tre forskere ved universitetet i Stavanger i sin artikkel om emnet.

Det er blant annet forsker og professor Petter Osmundsen som står bak artikkelen som bruker ord som problematisk i forbindelse med denne måten å belønne ansatte på. width=

– Hvis insentivsystemer blir for smale, kan man få en vridning i retning av prestasjonskriteriene som måles. I prinsippet kan det for eksempel være et problem at insentiver knyttet til løpende produksjon går ut over andre viktige ytelsesdimensjoner, som sikkerhet og langsiktig ressursforvaltning. Dette er spesielt relevant i oljesektoren på grunn av potensielt store konsekvenser av ulykker og kortsiktig ressursutvinning, sier Osmundsen til Teknisk Ukeblad.

Helge Ryggvik, oljeforsker ved Universitetet i Oslo, peker på at karakterer til ansatte er noe offshorenæringen har importert fra USA.

– En rekke selskaper i denne næringen er bygget opp med amerikansk ekspertise. Dermed har en solid doser amerikansk ledelsestenkning fått fotfeste. Derfor gjelder dette i større grad i oljeselskapet Statoil enn i industriselskapet Hydro. Selv om Statoil er 2/3 eid av den norske staten, forfekter selskapet verdier som ikke er i tråd med norske verdier og norsk praksis i arbeidslivet. Det ser vi i selskapets karakterersystem, sier Ryggvik.

Les hele saken: Resultatlønn truer oljesikkerheten