En delegasjon fra SAFE hadde onsdag møte med statssekretær Per Rune Henriksen i OED for å diskutere norsk energipolitikk og industriutvikling. Elektrifisering av sokkelen og særnorske rensekrav for gasskraftverk sto på dagsordenen. Fra SAFE møtte Terje Nustad, Bjørn Asle Teige,YS i Statoil, Even Dromnes, Tjeldbergodden og Arild Gisle Tveranger fra Mongstad. Det var SAFE som […]
En delegasjon fra SAFE hadde onsdag møte med statssekretær Per Rune Henriksen i OED for å diskutere norsk energipolitikk og industriutvikling. Elektrifisering av sokkelen og særnorske rensekrav for gasskraftverk sto på dagsordenen.
Fra SAFE møtte Terje Nustad, Bjørn Asle Teige,YS i Statoil, Even Dromnes, Tjeldbergodden og Arild Gisle Tveranger fra Mongstad. Det var SAFE som i januar ba om et møte med den politiske ledelsen i departementet for å komme med sine synspunkter – ikke minst med tanke på klimameldingen som regjeringen nå arbeider med, og som er ventet framlagt for Stortinget til høsten.
– Vi fikk naturlig nok ingen lovnader fra Henriksen, men det viktigste med slike møter er å forsikre oss om at vårt syn på viktige saksfelt kommer tydelig fram til regjeringen. Det oppnådde vi, statssekretæren og embetsmennene fra departementet var lydhøre, sier Terje Nustad.
SAFE uttrykte sin skepsis til særnorske pålegg om rensing av gasskraftverk og den pågående elektrifiseringen av sokkelen.
– Delegasjonen framholdt at det er dårlig energipolitikk å pålegge norsk energiproduksjon og overføringsnett å levere enorme mengder elektrisk kraft til produsenter av gass. Særlig når det i tillegg fører til at Norge importerer elektrisk kraft fra utlandet, for en stor del basert på kullkraft. Samtidig som vi bruker vannkraft til å elektrifisere sokkelen, eksporterer vi altså gass til utlandet, og kjøper den tilbake som strøm – med stort energitap som resultat. Dette er sløsing med energi, lite miljøvennlig og samtidig en defensiv industripolitikk. Klimapolitikken må sees i et internasjonalt perspektiv, sier Nustad.
SAFE uttrykte også bekymring for stadige utsettelser av Mongstad-prosjektet. Ikke minst fordi de særnorske rensekravene for gasskraftverk gir en konkurransevridning i forhold til utlandet. Og så lenge kravet til rensing ligger fast, vil enhver utsettelse av «månelandingen» på Mongstad få følger for muligheten til å utnytte gass industrielt også på de andre anleggene i landet.
– Det illustreres av dagens kraftsituasjon i Møre og Romsdal. Her trues utviklingen av Ormen Lange-anlegget, der feltene Lindorm og Luva skal knyttes på av at overføringsnettet per i dag ikke har kapasitet til å levere tilstrekkelig kraft til utbyggingen. Samtidig som det står et gasskraftverk ubrukt på anlegget, understreker Nustad.
Statssekretær Henriksen ble også minnet på at gasskraftverket på Melkøya i vinter måtte sikre strømforsyning i Finnmark da deler av overføringsnettet falt ut.
Delegasjonen understreket at sendrektighet fra norske myndigheter kan vanskeliggjøre ny industribygging, og framhevet spesielt Ironman-prosjeket på Tjeldbergodden. Planen her å etablere jernverk på Tjeldbergodden. Jernverket vil gi 100 nye arbeidsplasser, men trenger å kople seg opp mot gasskraftverket der.
– Vi kan ikke la prosjekter som videreutvikler landanleggene våre stanse opp av mangel på en norsk energipolitikk som har et internasjonalt perspektiv, sier Nustad.
På vegne av YS i Statoil tok Bjørn Asle Teige også til orde for at regjeringen må sette i gang konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.