Ankesaken mellom SAFE og Statoil om virksomhetsoverdragelse for kranførere i Deutag Drilling og Odfjell Drilling startet i Gulating lagmannsrett i Stavanger i dag. Det er satt av fire dager til saken, som for SAFEs del blir ført av advokat Birgitte Rødsæther (bildet) fra advokatfirmaet ProJure.
Ankesaken mellom SAFE og Statoil om virksomhetsoverdragelse for kranførere i Deutag Drilling og Odfjell Drilling startet i Gulating lagmannsrett i Stavanger i dag.
Det er satt av fire dager til saken, som for SAFEs del blir ført av advokat Birgitte Rødsæther (bildet) fra advokatfirmaet ProJure.
Bakgrunnen for saken er Statoils ønske om å overta kranføreroppgavene på de tidligere Hydroplattformene Oseberg C, Oseberg Sør, Brage, Njord, Grane og Visund.
Dette berører de kranførerne som utfører disse oppgavene i dag, og som er ansatt hos KCA Deutag Drilling og Odfjell Drilling. Seks av disse er SAFE-medlemmer, de øvrige 41 er medlemmer hos Industri Energi, IE.
Saksøkerne tapte saken i Stavanger tingrett i mars i fjor. Retten kom fram til at det ikke forelå virksomhetsoverdragelse. Dommen ble imidlertid avsagt med dissens, en av de to meddommerne ga saksøkerne medhold. Både SAFE og IE besluttet å anke saken.
Fagforeningene i StatoilHydro, KCA Deutag og Odfjell, mener overføringen av kranføreroppgavene må ses på som en virksomhetsoverdragelse ogat Statoil er forpliktet til å ansatte kranførerne.
– De tillitsvalgte er enige i at vi må forholde oss til Statoil sin beslutning om å bruke egne ansatte kranførere, men da må de nåværende kranførerne få tilbud om fast stilling i Statoil og fortsette i samme jobb som det, sier Birgitte Rødsæther. SAFE mener alle elementer i en virksomhetsoverdragelse er oppfylt. Arbeidsplassen er den samme, arbeidsoppgavene er like, kunden er den samme og det er dessuten en selvstendig økonomisk enhet som har bevart sin identitet.
Ifølge Arbeidsmiljøloven skal reglene om virksomhetsoverdragelse anvendes ved overdragelse av hele eller deler av virksomheten når det overførte er en selvstendig enhet. Hensikten er å sikre de ansattes rettigheter.
Statoil på sin side mener at kriteriene for å anse dette som virksomhetsoverdragelse ikke er tilstede og at de derfor ikke har plikt til å ansette kranførerne.