OD: Finner mer ressurser enn vi produserer i 2011

OD: Finner mer ressurser enn vi produserer i 2011

Storfunnene både i nord og sør på sokkelen gjør at ressurstilveksten i år bli høyere enn produksjonen, sier direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet. Det har ikke skjedd siden 1997 Funn som Skrugard, Norvarg og Skalle i Barentshavet, og giganten Avaldsnes/Aldous Major South i Nordsjøen, kan føre til at 2011 blir det første året siden 1997 […]

Storfunnene både i nord og sør på sokkelen gjør at ressurstilveksten i år bli høyere enn produksjonen, sier direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet. Det har ikke skjedd siden 1997

Funn som Skrugard, Norvarg og Skalle i Barentshavet, og giganten Avaldsnes/Aldous Major South i Nordsjøen, kan føre til at 2011 blir det første året siden 1997 der ressursene i nye funn er større enn produksjonen. OD tror likevel ikke at ressurstilveksten på sikt vil kunne erstatte produksjonen.

 width=Det kom fram da Oljedirektør Bente Nyland la fram ODs ressursrapport for norsk sokkel i dag.

Ved utgangen av 2010 var det produsert 5,5 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.), eller rundt 40 prosent av de forventede, utvinnbare ressursene. De totale utvinnbare ressursene er anslått til å ligge innenfor et usikkerhetsspenn på mellom 10 og 16 milliarder Sm3 o.e., med en forventningsverdi på 13 milliarder Sm3.

Av dette er rundt 43 prosent allerede produsert og solgt, 24 prosent reserver, 8 prosent betingede ressurser i felt, 5 prosent betingede ressurser i funn, mens 20 prosent er definert som uoppdagede ressurser. Av disse siste 20 prosentene mener OD hele 37 prosent finnes i Barentshavet og 33 prosent i Nordsjøen. Lavest forventning har OD til  Norskehavet, hvor man mener bare 30 prosent av de uoppdagede ressursene skjuler seg.

Potensialet ved å øke utvinningsgraden fra dagens felt er stort. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet for å oppnå høy utvinningsgrad. Injeksjon, boring og vedlikehold av brønner er viktig for å produsere dagens reserver og kan samtidig bidra til å øke utvinninsgraden, og dermed reservene, i feltene. Dersom avanserte injeksjonsmetoder og ny teknologi utvikles og kvalifiseres gjennom felttester, vil dette kunne øke utvinningen ytterligere, sier Nyland.

Les hele rapporten HER