– Jeg er skuffet over dommen, som innebærer en klar svekkelse av rettsvernet for ansatte, varslere og tillitsvalgte, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst. Eneste lyspunkt er at dommen i lagmannsretten er avsagt med dissens. SAFE mener at verneombudet ble forbigått i ansettelsessammenheng, ble trakassert og fikk forringet arbeidsforholdene etter varslersaken i Odfjell Drilling. Flertallet i lagmannsretten mener […]
– Jeg er skuffet over dommen, som innebærer en klar svekkelse av rettsvernet for ansatte, varslere og tillitsvalgte, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst. Eneste lyspunkt er at dommen i lagmannsretten er avsagt med dissens.
SAFE mener at verneombudet ble forbigått i ansettelsessammenheng, ble trakassert og fikk forringet arbeidsforholdene etter varslersaken i Odfjell Drilling. Flertallet i lagmannsretten mener at det ikke er bevist, og forkaster SAFEs anke av tingrettsdommen.
– Jeg merker meg at det i flertallets premisser ikke er vektlagt noen av SAFE sine vitner, for øvrig har mindretallet sett hen til det ene sakkyndige vitnet. Det er også interessant å se at ingen av SAFEs to sakkyndige vitner er nevnt med ett ord fra flertallets side. Flertallet er også av den oppfatning at arbeidsgiver kun svarer for mobbing, forfølging og trakassering fra «Odfjell, ledelsen eller noen de svarer for», men ikke andre arbeidstakere/kollega i bedriften. Det er en urovekkende vurdering om det er slik at en arbeidsgivers ansvar for arbeidsmiljøet ikke strekker seg lengre, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.
Hun er bekyrmet for virkningene av denne dommen: – Dommen er en klar svekkelse av ansattes rettigheter, og det at det er en person med dedikert tillitsverv som står i varsler-rollen gjør dommen enda mer skuffende, sier hun.
– Rettsanvendelsen og bevisvurderingen, at Odfjell ikke beviselig har gjengjeldt og at det ikke er Odfjells ansvar om kollegaer, trakkasserer, mobber, eller forfølger, har som resultat at den omvendt bevisbyrde, som i denne typer saker nettopp skal ivareta arbeidstakerne, regelrett blir hoppet bukk over ved at retten slipper å håndtere den omvendte bevisbyrde, påpeker Rysst.
SAFEs ledelse og juridiske avdeling vil i samråd med medlemmet som var part i saken nå gå nøye gjennom saken og vurdere om den eventuelt skal prøves for Høyesterett.