Bevisstgjøring om psykososiale arbeidsmiljøundersøkelser

Bevisstgjøring om psykososiale arbeidsmiljøundersøkelser

– Et kurs alle klubbledere og verneombud bør får med seg, sier Reidar Rikstad fra SAFE i Archer etter to dager om psykososiale arbeidsmiljøundersøkelser med Bitten Nordrik fra De Facto. Bitten Nordrik er en kapasitet på området, og SAFE har lenge gjort seg nytte av hennes kompetanse gjennom foredrag og kurs. Hun understreker at oppklaring […]

– Et kurs alle klubbledere og verneombud bør får med seg, sier Reidar Rikstad fra SAFE i Archer etter to dager om psykososiale arbeidsmiljøundersøkelser med Bitten Nordrik fra De Facto.

 width=

– Dette kurset er så bra, og med så viktige problemstillinger på dagsordenen at det burde være pålagt å ta det, sier Rikstad som mener han i løpet av de to dagene har fått meget viktig lærdom med seg hjem.

Begrepsavklaringer står sentralt, altså hva som er en psykososial arbeidsmiljøundersøkelse etter paragraf 3 i Arbeidsmiljøloven, og hva som ikke er det. Og ikke minst hvilke krav som stilles, og hvilke rettigheter som finnes.

– Kurset har gitt meg en rekke nyttige verktøy som setter meg i stand til å gå tidlig inn i slike prosesser, stille krav og være med på å utforme undersøkelsen. Og for å ikke glemme, jeg har utviklet en sunn skepsis til hvordan ulike funn i slike undersøkelser kan tolkes. For funn kan både brukes og misbrukes, understreker Rikstad.

 width=Bitten Nordrik er en kapasitet på området, og SAFE har lenge gjort seg nytte av hennes kompetanse gjennom foredrag og kurs. Hun understreker at oppklaring i begrepsbruken er viktig:

– Deltakerne får en innføring som gjør dem i stand til å forstå bakgrunnen for at personal-praksisen  på arbeidsplassene endrer seg. Mange ulike prosjekter som blir karakterisert som psykososiale arbeidsmiljøundersøkelser med henvisning til Arbeidsmiljøloven er ikke det. Det er snarere snakk om kontrollverktøy for bedriften, der fokuset er på inidivid. En psykososial arbeidsmiljøundersøkelse etter lov og forskrifter er imidlertid systemfokusert, og disse skal være forankret og styres av bedriftens AMU, ikke av HR-avdelingen, sier Nordrik.

– Kursdeltakerne gir uttrykk for at bevisstgjøring har vært et stikkord for kurset. Fornøyd?

– Ja! Dersom det går igjen blant deltakerne, har budskapet gått inn, smiler Nordrik.

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst deltok på deler av kurset. Og hun kan love at det kommer nye sjanser.

– Vi kommer garantert til å tilby dette kurset flere ganger, og da er min innstendige oppfordring til folk at de melder seg på – for dette er viktig lærdom, understreker hun.