Spilleregler ved arbeidskonflikt

Spilleregler ved arbeidskonflikt

SAFE-jurist Levard Olsen-Hagen gir i denne artikkelen en orientering om bakgrunnen for streiken i Baker Hughes, og om hvilke regler som gjelder for alle som på ulike måter blir berørt av arbeidskonflikten – direkte eller indirekte. Bakgrunn for streiken Som dere er kjent med er SAFE i streik i forbindelse med at Oljeindustriens Landsforening (OLF) […]

SAFE-jurist Levard Olsen-Hagen gir i denne artikkelen en orientering om bakgrunnen for streiken i Baker Hughes, og om hvilke regler som gjelder for alle som på ulike måter blir berørt av arbeidskonflikten – direkte eller indirekte.

Bakgrunn for streiken

Som dere er kjent med er SAFE i streik i forbindelse med at Oljeindustriens Landsforening (OLF) ikke ønsker å inngå en tariffavtale for SAFEs medlemmer i Baker Hughes AS. Streiken startet ved meklingsfristens utløp lørdag den 9. juni kl. 24.00. Som ved enhver arbeidskonflikt på sokkelen, så vil også denne streiken medføre en gradvis og sikker nedstengning på de installasjoner som blir berørt. Dette betyr at streiken vil få gradvis større effekt, og dermed konsekvenser etter som slik nedstengning foretas i samsvar med inngått avtale og rammeforskriftens § 50.

Selv om streiken i første omgang er ment å ramme OLF ved den aktuelle bedriften hvor SAFE krever opprettet tariffavtale, så er det dessverre ikke til å unngå at også tredjepart blir rammet. I første omgang vil dette være operatørselskap og riggselskap, men også selskaper som leverer tjenester til disse.

I en slik situasjon vil dere som tillitsvalgte og medlemmer på forskjellig vis bli involvert i SAFEs kamp for oppnå tariffavtale for SAFEs medlemmer i Baker Hughes AS.

SAFE vil  derfor understreke at det er en lovlig streik som finner sted. Streiken dreier som om å ivareta grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, nemlig retten til fritt å velge å organisere seg og ivareta sine rettigheter gjennom kollektive avtaler. Denne organisasjonsretten er et sentralt prinsipp i så vel nasjonal som internasjonal rett og er fastslått i gjeldende hovedavtale. Likevel nekter OLF deres fagforeningskamerater denne retten.

 width=

Hvordan skal dere forholde dere?

En streik innebærer at SAFEs medlemmer legger ned arbeidet. Dette har den konsekvens at arbeidet er streikerammet og at det vil være streikebryteri dersom andre overtar arbeidet. Som sagt, vil SAFE bidra til at arbeidet blir lagt ned på en sikker måte før streiken iverksettes på den enkelte installasjon. Dette skal skje etter nærmere avtale inngått mellom lokal tillitsvalgt i Baker Hughes og bedriften.

Når arbeidet er lagt ned og arbeidsplassen streikerammet, vil ethvert forsøk på å gjenoppta arbeidet, før streiken er over, være streikebryteri. SAFE vil be dere som tillitsvalgte og medlemmer om å sørge for at så ikke skjer og umiddelbart melde fra til forbundet om noe slikt skulle finne sted. Akutt arbeid som må finne sted umiddelbart grunnet sikkerhet om bord på installasjonen, vil likevel være tillatt. Annet arbeid skal kun finne sted etter at eventuell dispensasjon er innvilget av SAFE. Dokumentasjon av at slik dispensasjon foreligger skal kunne fremvises av ansvarlig på installasjonen.

Eventuelle permitteringer

Etter hvert som installasjoner blir nedstengt vil det kunne oppstå en situasjon hvor deres bedrift vil vurdere å permittere ansatte. Slik permitteringer vil være lovlige etter bestemmelser i aktuelle Hovedavtaler. Likevel er det slik at permitteringer skal drøftes med de tillitsvalgte hva gjelder omfang av permitteringene i tid og antall. (Det er lov å gjennomføre kompetansetiltak som kurs etc. nå når det endelig er tid til det! Eller hva med vedlikehold når det er stans?)

For de av SAFEs medlemmer som blir permittert, så skal disse melde seg for sitt lokale NAV-kontor umiddelbart. Dere vil ha krav på dagpenger så lenge permitteringen varer, men først fra det tidspunktet dere har fremsatt søknad om dagpenger.

SAFE vet dessverre av erfaring at NAVs praksis i disse sakene varierer. Noen vil oppleve at saksbehandler sier at dere ikke har krav på dagpenger fordi dere er medlemmer av SAFE som streiker og at dere således vil dra nytte av resultatet. Dette er feil forståelse av regelverket! Streiken omfatter kun SAFEs medlemmer i Baker Hughes AS. Dette er et eget tarifftomt område og dere vil således ikke kunne overføre de streikenes resultat til eget tariffområde.

Skulle saksbehandler avvise søknaden, eller dere får avslag på søknaden, så skal dere påklage vedtaket.

Vi står sammen!

SAFE vil beklage eventuelle konsekvenser streiken får for øvrige SAFE-medlemmer og andre arbeidstakere. At OLF, ved å nekte å inngå tariffavtale med SAFE, også har fremskyndet en konflikt som rammer tredjepart, er ene og alene OLFs ansvar.

For de av SAFEs medlemmer som i disse dager er tatt ut i streik, men som nå gjør en jobb med å sørge for en sikker nedstenging, er situasjonen spesiell. På den ene siden skal konflikten gjøres effektiv, men samtidig så skal de arbeide for å ivareta alles sikkerhet. Disse trenger i denne situasjonen en ekstra støtte.