SAFE-leder Hilde-Marit Rysst skeptisk til nytt Statoil-salg

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst skeptisk til nytt Statoil-salg

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst er skeptisk til at Statoil selger feltandeler på Gullfaks og Gudrun til østerrikske OMV for 15,6 milliarder kroner. – Jeg forventer at pengene blir brukt i Norge, sier hun. – Jeg registrerer at konsernsjef Helge Lund kaller dette ”porteføljeoptimalisering”, men for meg framstår ikke dette som et godt eksempel på satsing på […]

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst er skeptisk til at Statoil selger feltandeler på Gullfaks og Gudrun til østerrikske OMV for 15,6 milliarder kroner. – Jeg forventer at pengene blir brukt i Norge, sier hun.

– Jeg registrerer at konsernsjef Helge Lund kaller dette ”porteføljeoptimalisering”, men for meg framstår ikke dette som et godt eksempel på satsing på norsk sokkel, og god forvaltning av samfunnets ressurser, sier Rysst.  width=

Hun peker på at dette er tredje gang på kort tid at Statoil selger unna deler av selskapets virksomhet i Norge til utenlandske investorer.

Først solgt Statoil bensinstasjonene til kanadiske Couche-Tard,  deretter en rekke andeler på norske felt –  inklusive Brage-feltet der Statoil også var operatør til tyske Wintershall. Og nå  altså  24 prosent av Gudrun og 19 prosent av Gullfaks til det østerrikske oljeselskapet OMW .

–  Jeg forventer at handlinger følger ord når konsernsjefen sier at  dette gjøres for å frigjøre kapital til nye investeringer. De investeringene forutsetter jeg kommer i Norge, og ikke går til mer eller mindre usikre prosjekter andre steder i verden, sier Rysst som helst ville vært disse salgene foruten.

– For meg høres det tryggere ut med sikre inntekter fra egne, veldrevne felt på norsk sokkel  enn risikofylte investeringer ute. Statoil ble i sin tid opprettet for å forvalte oljeformuen på vegne av oss alle. Det er for meg vanskelig å se disse salgene i et slikt perspektiv, framholder Rysst.