Statoil har besluttet å outsource 209 ansatte.I tillegg blir ca 50 ansatte utenfor Norge berørt.- Dette er et utslag av kapitalismens iboende råskap, sier konserntillitsvalgt for YS i Statoil og forbundsstyremedlem i SAFE, Bjørn Asle Teige. Statoil har valgt å outsource tjenesterer innen IT, eiendomsdrift og økonomi/finans. Kontraktene er tildelt henholsvis Capgemini, Coor Service Management og […]
Statoil har besluttet å outsource 209 ansatte.I tillegg blir ca 50 ansatte utenfor Norge berørt.- Dette er et utslag av kapitalismens iboende råskap, sier konserntillitsvalgt for YS i Statoil og forbundsstyremedlem i SAFE, Bjørn Asle Teige.
Statoil har valgt å outsource tjenesterer innen IT, eiendomsdrift og økonomi/finans. Kontraktene er tildelt henholsvis Capgemini, Coor Service Management og Accenture.
– Bedriften og fagforeningene har forskjellig syn på utsetting av arbeidsoppgaver som virkemiddel for kostnadsbesparelser.Fagforeningene har ønsket andre måter å samarbeide om kostnadsbesparende tiltak på, men nådde ikke frem med det. Alle fagforeningene har anbefalt bedriften å ikke gjennomføre tjenesteutsetting, sier Teige.
Han vil nå arbeide for at de berørte kollegene blir ivaretatt på best mulig måte:
– De valgte leverandørene vil kunne tilby ansettelser til en del av de som blir berørt. Når beslutning nå likevel er tatt, er bedriften og de fem fagforeningene enige om å arbeide til beste for de ansatte og bidra til å finne gode løsninger for den enkelte.
Vi går nå gjennom hvilke typer av virkemidler som er hensiktsmessige å bruke videre i prosessen, sier Teige.
– Det er nå viktig at alle innen disse stillingene får en god samtale med sin leder og får vite om sin situasjon og hvilke muligheter bedriften har, understreker Teige.
Rysst: – Svekker selskapet
SAFE-leder Hilde-Marit Rysst mener Statoil har glemt hvilke verdier selskapet ble tuftet på.
– Outsourcing og utflytting av arbeidsplasser svekker selskapet. Det som gjelder nå er åpenbart ren profitt, og de er ikke bevisst den rollen de har i norsk næringsliv. Det kan være noen marginale økonomiske effekter som man nå ser seg blind på. Men når ansatte opplever at ingen er trygge, går det ut over trivselen. Og folk som ikke trives gjør ikke jobben så effektivt som de ville ha gjort på en trygg og god arbeidsplass, sier Rysst .
– Dette kan sikkert være ”lønnsomt” i regnestykket tallknuserne har satt opp som grunnlag for denne beslutningen, men i det regnestykket inngår neppe de kostnadene som oppstår når folk føler seg lite verdsatt og frykter for arbeidsplassene sine.
Rysst mener outsourcing og utflytting av arbeidsplasser vil gå utover Statoil-ansattes jobbtrygghet, og ha negative effekter som ikke kommer til uttrykk i finansfolkenes regnestykker. Og det vil utarme selskapet som helhet. – Viktig kompetanse fjernes jo fra selskapet, påpeker hun..
– Statoil har et samfunnsoppdrag, og er lokomotivet i norsk næringsliv. Ergo har selskapet et særlig ansvar. Det som nå skjer er ikke forenlig med de verdiene selskapet ble tuftet på, sier SAFE-lederen.
SAFE i Statoil sendte 21. januar ut denne pressemeldingen i forbindelse med vedtaket:
«Klubblederne i SAFE i Statoil som representerer alle landanlegg, kontorsteder og norsk sokkel har hatt møte der de siste beslutningene om utflagging av oppgaver i Statoil ble diskutert. Vi registrerer med vantro uttalelsene som er kommet fra konsernledelsen ved Helge Lund og Torgrim Reitan. Helge Lund sier at han garanterer mye støy, og Torgrim Reitan hevder at det ikke er noen prinsipielle grenser for hvor mange arbeidsoppgaver i Statoil som kan flagges ut. Vi ser på dette som en direkte trussel ikke bare mot de ansatte i Statoil, men mot hele det industrielle miljøet i Norge. Det at ledelsen i Statoil velger å sette bort oppgaver til lavkostland mener vi er et særdeles dårlig signal ut til det norske arbeidsliv.
Det er på tide at de som har satt Statoil i denne vanskelige situasjonen tar ansvar for egne handlinger. Det oppfattes svært urimelig at lojale og dyktige ansatte nå blir ofret for feilslåtte beslutninger.
SAFE i Statoil mener at det er på høy tid at det politiske miljøet i Norge kommer på banen, før Statoil som norsk selskap blir totalt rasert.»