– Vi har flere ganger opplevd saker der klubbledere og hovedverneombud blir sagt opp etter at de har varslet om vanskelige saker, sier 2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre til NRK. – De som har brukt varslingsretten og stansingsretten får problemer, enten i forhold til operatørselskapet eller sin egen arbeidsgiver, hvor de […]
– Vi har flere ganger opplevd saker der klubbledere og hovedverneombud blir sagt opp etter at de har varslet om vanskelige saker, sier 2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre til NRK.
– De som har brukt varslingsretten og stansingsretten får problemer, enten i forhold til operatørselskapet eller sin egen arbeidsgiver, hvor de får signal om at de ikke er ønsket på sitt eget område, sier Furre.
Regjeringen har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven for å styrke vernet for varslere. I en høringsuttalelse til lovforslaget skriver SAFE at forbundet ved flere store oljeutbygginger har mottatt bekymringer og informasjon om alvorlige mangler.
– Det er beintøft å være verneombud og tillitsvalgt i disse dager, spesielt med innsparinger på sokkelen. Vernet for varslerne mot gjengjeldelse er altfor svakt, sier han.
Les mer: Varslere risikerer å miste jobben
Hør Furre i NRK Dagsnytt (trykk på avspilling)