Aleksandersen: – Rom for lønnsvekst

Aleksandersen: – Rom for lønnsvekst

-TBU-tallene viser at vi fikk en økning i reallønnen i fjor. Med lønnsoverhenget på 1,75 prosent som bakgrunn vil det være rom for reallønnsvekst også i årets mellomoppgjør, sier Roy Aleksandersen, tariffansvarlig i SAFE. I forrige uke publiserte det globale rekrutteringsselskapet Hays Oil & Gas sin årvisse lønnsstatistikk for lønnstakere i olje- og gassbransjen i […]

-TBU-tallene viser at vi fikk en økning i reallønnen i fjor. Med lønnsoverhenget på 1,75 prosent som bakgrunn vil det være rom for reallønnsvekst også i årets mellomoppgjør, sier Roy Aleksandersen, tariffansvarlig i SAFE.

I forrige uke publiserte det globale rekrutteringsselskapet Hays Oil & Gas sin årvisse lønnsstatistikk for lønnstakere i olje- og gassbransjen i  verden.  Ansatte i norsk oljeindustri  tjente i 2012 993.453 kroner i snitt –  i følge Hays. width=

-Dette er tall som ikke er i kontakt med virkeligheten – selv ikke etter at norske oljearbeidere i  følge Hays gikk ned fra en gjennomsnittslønn på 1,07 millioner kroner i 2011. Slike tall er bare egnet til å fordreie virkeligheten. Grunnlaget for denne statistikken holder ikke vann,  fastslår Aleksandersen.

– Faktum er at lønningene i oljeindustrien i perioden 2000 til 2012 økte med mindre enn en  prosent mer enn den landbaserte industrien i Norge, basert på grunnlønn uten tekniske tillegg, sier Aleksandersen.

Han påpeker også at gruppene som er med i undersøkelsen fra Hays Oil & Gas bare utgjør en del av de som arbeider i norsk oljeindustri.

Aleksandersen har mer tiltro til tallmaterialet fra norsk oljebransje. Den opererer med en grunnlønn for operatørområdet på i gjennomsnitt 597.743 kroner.

– Med forbehold om at vi ennå ikke har gjennomgått og kontrollert disse tallene: Dette er tall det går an å kjenne seg igjen i. Man skal også huske  at offshorearbeidere er nødt til å tilbringe 12 timer fritid i døgnet borte fra familien mens de er offshore. Det er klart at sånt skal kompenseres, understreker Aleksandersen.

– Dette tallet ville også sett helt annerledes ut dersom grupper som arbeider med isolasjon, stillas og overflatebehandling (ISO-fagene) , forpleining eller er ansatt hos boreoperatørselskaper var med i tallgrunnlaget. Det er de nemlig ikke, understreker Aleksandersen.