Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig i SAFE, mener Statoil fortjener honnør for å ta arbeidsmiljø-hensyn i forhold til framdriften av CO2-rensing av Mongstad. Samtidig krever han at arbeidstakerne blir sterkere involvert. – Vi i fagbevegelsen er også opptatt av det ytre miljøet og ønsker CO2-rensing på Mongstad, men vi er ikke villige til å gamble med […]
Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig i SAFE, mener Statoil fortjener honnør for å ta arbeidsmiljø-hensyn i forhold til framdriften av CO2-rensing av Mongstad. Samtidig krever han at arbeidstakerne blir sterkere involvert.
– Vi i fagbevegelsen er også opptatt av det ytre miljøet og ønsker CO2-rensing på Mongstad, men vi er ikke villige til å gamble med arbeidstakernes helse. Jeg mener Bellona og miljøorganisasjonene bare ser på det ytre miljø, og er blind for at det faktisk er arbeidstakere som blir utsatt for stoffer som vi ennå ikke helt vet virkningene av. Derfor er jeg glad for at Statoil nå så tydelig flagger at arbeidsmiljøet for arbeiderne også må tas hensyn til i renseprosjektet, sier Furre.
Han minner om flere forskningsrapporter som forteller at oljearbeidere har større risiko for å utvikle enkelte kreftformer i forhold til befolkningen generelt.
– Derfor opplever jeg at Bellonas nærmest latterliggjøring av Statoils arbeidsmiljø-argumenter i spørsmålet om CO2-rensing på Mongstad er både uansvarlig og ikke så rent lite provoserende, sier Furre som likevel ikke er fornøyd med oljeselskapenes holdninger på dette området.
– Både fagforeninger og vernetjeneste må involveres både tidligere og dypere i dette arbeidet enn tilfellet har vært til nå. Oljebransjen har vært altfor dårlig når det gjelder kontroll og oppfølging av arbeidstakere som er i kontakt med ulike stoffer som brukes i industrien, fastslår Furre.
Han viser til at SAFE senest i tariffoppgjøret i fjor hadde krav om tettere oppfølging av arbeidstakere som blir eksponert for kjemiske forbindelser – uten å nå fram da.
– Vi er blant annet opptatt av å komme forbi det stadiet der «alt» liksom er i orden, bare databladene forteller hvilke stoffer de ulike produktene inneholder. En ting er produktenes sammensetning, en annen og minst like viktig ting er hvordan stoffer reagerer sammen med andre stoffer, eller for eksempel på oppvarming, når disse produktene brukes ute på arbeidsplassene, understreker Furre.