SAFE er aktiv i den internasjonale debatten om olje og energi. Reportere og journalister fra fjernt og nært ønsker en kommentar, et bilde, en forklaring på hvorfor vi i SAFE er stolte oljearbeidere, når nesten hele verden mener industrien er «skitten».
SAFE er aktiv i den internasjonale debatten om olje og energi. Reportere og journalister fra fjernt og nært ønsker en kommentar, et bilde, en forklaring på hvorfor vi i SAFE er stolte oljearbeidere, når nesten hele verden mener industrien er «skitten». Se video og hør på radioinnslaget.
– Vi er ikke enige, vi er stolte oljearbeidere, sier Tor Egil Løvli, verneombud og tillitsvalgt i SAFE på Johan Sverdrup, til dansk TV. Se innlaget her, intervjuet med Løvli starter etter 13 minutter.
Emneknaggen «stolt oljearbeider» er nemlig grunnen til at også Christian Lininger, forfatter og reporter fra Østerikke, tok kontakt med SAFE. Han kom over emneknaggen som Idar Martin Herland har laget for Facebook, samt over flere artikler fra vår hjemmeside og andre nettsteder. Lininger ville lage et radioinnslag om klimaendringene, valget og hvordan eventuelt dette ville påvirke fremtiden. Er oljearbeiderne redd for jobbene sine?
– SAFE svarte at, på kort sikt, er vi ikke redd for jobbene våre, fordi samfunnet er avhengig av inntekten fra vår næring. Og, når valget er gjennomført, må den nye regjeringen forholde seg til inntekter og utgifter for å beholde velferdssamfunnet vårt, sier forbundsleder Hilde Marit Rysst.
– Å bli forespurt av utenlandske journalister er alltid spennende. Ofte er det to parter som ikke har engelsk som sitt fødespråk, så da er det viktig å holde budskapet så enkelt som mulig, men allikevel få frem nyansene, sier hun.
Oljebransjen er veldig klar over at verden og Norge er i en omstillingsfase, sier Rysst, fossilt brennstoff vil med tiden være utfaset. Allikevel mener forbundslederen at det er langt frem til at verden kan få dekket sitt energibehov av fornybar energi alene. Og, energibehovet øker for hver dag. Den største utfordringen er hvilke arbeidsplasser som kommer ved produksjon av fornybar energi. Hvor mange arbeidsplasser, hva vil arbeidet bestå i, kompetansekrav, lønn og øvrige arbeidsvilkår.
– Det at SAFE ofte blir kontaktet av utenlandsk media, er nok fordi Norge er spennende. Vi blir stadig kåret til ett av verdens beste land å bo i, olje er den viktigste grunnen til vårt velferdssamfunn, og vårt demokrati og rykte som fredsnasjon gjør oss interessante. At SAFE dukker opp når journalistene surfer på nettet og finner kontaktpunkter er vi ikke overrasket over, for SAFE er både synlige og tydelige i mediebildet, sier Rysst.