Esso anker dom om arbeidstidsreduksjon

Esso anker dom om arbeidstidsreduksjon

Esso anker dommen fra Jæren tingrett der et SAFE-medlem fikk medhold i kravet om å gå ned til 50 prosent stilling. – Det er sterkt beklagelig at bedriften viser så liten fleksibilitet, sier Roy Aleksandersen, 1. nestleder og tariffanvarlig i SAFE. Se Stavanger Aftenblads omtale av saken HER Han mener anken er et uttrykk for […]

Esso anker dommen fra Jæren tingrett der et SAFE-medlem fikk medhold i kravet om å gå ned til 50 prosent stilling. – Det er sterkt beklagelig at bedriften viser så liten fleksibilitet, sier Roy Aleksandersen, 1. nestleder og tariffanvarlig i SAFE.

Se Stavanger Aftenblads omtale av saken HER

Han mener anken er et uttrykk for slett personalpolitikk overfor eldre arbeidstaker som begynner å kjenne virkningene av et langt arbeidsliv . – Her er det tydelig at det er manglende vilje som slår ut, ikke manglende evne, sier Aleksandersen. width=

SAFE tok ut stevning i saken på bakgrunn av Arbeidsmiljølovens bestemmelser om at arbeidstakere som av alder, helsemessig, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for redusert arbeidstid har rett til dette, dersom dette kan gjennomføre uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Esso hevdet i retten at en det forelå vesentlige ulemper i denne saken. Retten kommer under tvil til motsatt konklusjon, og begrunner dette blant annet med en premiss om at ulempen for Esso ikke er vesentlig så lenge saksøker kan redusere sin arbeidstid med 50 prosent ved å dele arbeidet med en annen senior prosesstekniker som har søkt om og kan arbeide med tilsvarende reduksjon.

I anken påpeker Esso at vedkommende kollega siden har sagt opp sin stilling i selskapet, og at dommen derfor er avsagt på sviktende grunnlag.

– Denne anken er kjedelig, aller mest for ham det gjelder, men den er ikke overraskende, sier SAFE-advokat Elisabeth Bjelland som forklarer sin manglende overraskelse med Esso’s bastante motstand helt siden saken først kom opp.

– Bedriften har stått hard på sitt syn om at det ville være en vesentlig ulempe for bedriften, og også utgjøre en sikkerhetsrisiko om 62-åringen gikk ned fra full til halv stilling. Når domsslutningen gikk i bedriftens disfavør, og spesielt når en av premissene i dommen var litt tvetydig, så kommer ikke anken som noen stor overraskelse, sier Bjelland.

Hun konstaterer at det i anken ikke kommer nye momenter fram for å underbygge verken vesentlige ulemper eller sikkerhetsaspektet ved å tillate arbeidstakeren redusert arbeidstid.

– SAFE mener det er fullt mulig, både praktisk og uten å gå på akkord med sikkerheten, å innvilge arbeidstakeren redusert stilling, slik loven i utgangspunktet gir ham rett til, fastslår Bjelland.