Etter en noe trå start har SAFE nå forhåpninger til at arbeidet i det såkalte stillingsinnplasseringsutvalget på NR-området blir fullført, sier organisasjonssekretær Øyvind Olsen. Bakgrunnen for at utvalget ble nedsatt i 2010 var at bedriftene de siste årene konsekvent har satt krav til utdanning fra teknisk fagskole når de har ansatt nye folk, men uten […]
Etter en noe trå start har SAFE nå forhåpninger til at arbeidet i det såkalte stillingsinnplasseringsutvalget på NR-området blir fullført, sier organisasjonssekretær Øyvind Olsen.
Bakgrunnen for at utvalget ble nedsatt i 2010 var at bedriftene de siste årene konsekvent har satt krav til utdanning fra teknisk fagskole når de har ansatt nye folk, men uten at de har blitt innplassert i lønnsmatrisen i tråd med dette. SAFE har i lang tid påpekt behovet for å rydde opp i dette, men utvalget som ble nedsatt i 2010 ga egentlig null resultat, i følge Olsen.
– Det var derfor vi i lønnsoppgjøret 2011 måtte sørge for å omplassere noen stillinger i matrisen. Men i meklingen fikk vi gjennom at arbeidet i utvalget skulle tas opp med reell vilje til å få orden i et system som har mange skjevheter. I det første møtet opplevde vi stor motvilje fra arbeidsgiverne til at det skulle gjøres et grundig arbeid, men her fikk vi presset gjennom at utvalget nå skal gå grundig til verks, forteller Olsen.
Det medførte at NR skulle skaffe oversikt over hvilke kompetansekrav NR-bedriftene hadde. Tariffavtalen har bestemmelser om hvor ulike stillinger skal inn i matrisen, basert på offentlige krav. Men når bedriftene forhøyer sine krav i forhold til de offentlige, så blir folk innplassert feil i forhold til den kompetansen de har.
– Det er slike forhold utvalget skal rette opp. NR la i første møte fram en oversikt over hvilke kompetansekrav man opererte med i 12 bedrifter, og vi ser at her er det flere ting utvalget må løse. Denne oversikten er nå sendt ut til alle klubbene på NR-området for kontroll. Det er viktig at klubbene ser på denne oversikten og rapporterer tilbake til oss i utvalget snarest, understreker Olsen.
Neste møte i utvalget blir i slutten av januar. Da håper Olsen at partene kan begynne å se på en ordlyd som kan bane vei for en enighet på et område som lenge har vært overmoden for en revidering.