Furre: – Hatretorikk mot oljearbeidere!

Furre: – Hatretorikk mot oljearbeidere!

– Fagbevegelsen må være forbredt på å forsvare det norske HMS-regimet mot stadig sterkere angrep framover. Det brer seg en hatretorikk mot den norske oljearbeideren, og nå har den nådd også sikkerhetsarbeidet, sier Roy Erling Furrre. Bakgrunnen for Furres uttalelse er utspillet til Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (sp) som Furre mener uttrykker et tankegods som deles […]

– Fagbevegelsen må være forbredt på å forsvare det norske HMS-regimet mot stadig sterkere angrep framover. Det brer seg en hatretorikk mot den norske oljearbeideren, og nå har den nådd også sikkerhetsarbeidet, sier Roy Erling Furrre.

Bakgrunnen for Furres uttalelse er utspillet til Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (sp) som Furre mener uttrykker et tankegods som deles av mange aksjonærer og toppledere i bransjen.  width=

Ivar Vigdenes, politisk rådgiver for olje- og energiminister Ola Borten Moe fra 2010 til 2013, sa til Dagens Næringsliv denne uken at sikkerhetskravene i oljenæringen må senkes for å få fart på bransjen.

– I landbruket lever vi med fem til ti dødsfall i året, uttalte han til avisen og fortsatte:

-I  dag er det påbudt at sikkerhetsnivået på norsk sokkel skal være etter ”best standard practice”. Det betyr at så fort det kommer noe nytt og bedre må selskapene foreta betydelige reinvesteringer for marginal forbedring.

I intervjuet tar Vigdenes også til orde for å legge Ptil under Olje- og energidepartementet , noe han mener vil sikre ”en mer helhetlig tankegang og kan bidra til å opprettholde olje- og gassinvesteringene og bedre konkurransekraften.”

Furre  er rystet over utspillet: – Det er både hårreisende og motbydelig og uttrykker en forrakt for familiene til de rundt 320 menneskene som har omkommet i vår bransje opp gjennom årene, sier Furre som er overbevist om at dette er holdninger og synspunkter Vigdenes ikke har sugd av eget bryst, og minner om at Vigdenes i sin tid ble ansatt som informasjonssjef i Norsk olje og gass, men aldri tiltrådte fordi han fikk politiske verv.

– Jeg har grunn til å tro at dette er tankegods og holdninger som er utbredt i mange styrerom og direktørkontorer i oljeindustrien. At det er tanker som har funnet gjengklang på politisk nivå har vi nå fått et klart bevis på.  Og nettopp derfor må vi ta dette på dypeste alvor. Vi har lenge måttet høre på usann hatretorikk mot oljearbeideren på tariff-siden –  vi jobber bare 16  uker i året og hever millionlønn – men nå dukker den opp også når det gjelder HMS-regimet. Dette er et varsko til hele fagbevegelsen. Vi må stå opp og slåss mot disse kreftene, understreker Furre.

Han mener forslaget om å legge Ptil inn under OED røper en fullstendig mangel på kunnskap og innsikt i forutsetningene for et troverdig og velfungerende sikkerhetsregime.

 – Det bør være nok å nevne at en av lærdommene Obama-administrasjonen trakk etter Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogulfen var nettopp at båndene mellom de økonomiske interessene og tilsynsorganene var ødeleggende for sikkerhetsarbeidet, framholder Furre.

– Fagbevegelsen blir her utfordret på helt grunnleggende prinsipper for norsk arbeidsliv. Den utfordringen må vi ta på alle arenaer og nivåer, oppfordrer Furre.