Furre til Deepwater-høring i Houston

Furre til Deepwater-høring i Houston

Roy Erling Furre deltar i neste uke på US Chemical Safety Boards (CSB) høring om storulykkesrisiko i Houston Texas, i kjølvannet av Deepwater Horizon-ulykken. Der skal han både holde foredrag og delta i paneldebatt på invitasjon fra CSB. CSB er oppnevnt av presidenten og godkjent av Senatet og er et uavhengig organ i forhold til […]

Roy Erling Furre deltar i neste uke på US Chemical Safety Boards (CSB) høring om storulykkesrisiko i Houston Texas, i kjølvannet av Deepwater Horizon-ulykken. Der skal han både holde foredrag og delta i paneldebatt på invitasjon fra CSB.

CSB er oppnevnt av presidenten og godkjent av Senatet og er et uavhengig organ i forhold til alle andre amerikanske myndigheter. Det gjorde en grundig etterforskning av BP Texas-ulykken i 2005, og granskningsrapporten derfra blir brukt som et viktig erfaringsgrunnlag av både myndigheter og industri. width=

Nå arbeider granskningsorganet med Deepwater Horizon-ulykken, og det er ventet at det vil bli frigitt foreløpige funn fra denne granskningen under høringen i Houston.

Dette er andre gang Furre blir invitert til en CSB-høring. Han deltok også da granskningsorganet gjennomførte sin første Deepwater-høring i Washington i desember 2010(Bildet). Siden har han holdt tett kontakt med CSB-granskerne som også har vært i Norge for å sette seg inn i sikkerhetsregimet i norsk oljeindustri.

– Jeg vil sette fokus på betydningen, og bruken av, trepartsarenaene i norsk oljeindustri, og snakke om vernetjenesten og den norske modellen med stor grad av arbeidstakermedvirkning i arbeidslivet, sier Furre.

CSB er tydeligvis på leting etter såkalte sikkerhetsindikatorer som skal etableres og gjennom disse skal storulykker som «Deepwater Horizon» forebygges.

– Jeg kommer til å advare mot lite anvendelige sikkerhetsindikatorer som for eksempel fraværsskader, og faren for underrapportering. Målet er å finne gode indikatorer som gjør at potensielt farlige situasjoner ikke får utvikle seg til ulykker. I den sammenheng er det for meg viktig å peke på at indikatorer som måtte bli innført ikke blir manipulert ved bruk av straff/belønningssystemer som svekker indikatorenes kvalitet, understreker Furre.