Gjennombrudd i Kielland-saken

Gjennombrudd i Kielland-saken

Kiellandmonumentet ved Hafrsfjord. Foto: Mette Møllerop|Kian Reme

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite har besluttet å sende saken over til Riksrevisjonen, for å gå igjennom Kielland-saken på nytt. Det gir håp om endelige svar på de etterlatte og overlevende sine mange spørsmål rundt hva som egentlig hendte, skriver Kielland-nettverket i en pressemelding.

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite har besluttet å sende saken over til Riksrevisjonen, for å gå igjennom Kielland-saken på nytt. Det gir håp om endelige svar på de etterlatte og overlevende sine mange spørsmål rundt hva som egentlig hendte, skriver Kielland-nettverket i en pressemelding. Alexander L. Kielland-ulykken 27. mars 1980 er Norges største industriulykke, der 123 omkom, og 89 overlevde. «Kielland-nettverket», som representerer etterlatte og overlevende, mottok nylig brev fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite om at de har besluttet å oversende saken til Riksrevisjonen.
– Kielland-nettverkets styre er svært glad for denne beslutningen, sier styreleder Kian Reme. -Vår forventning er at dette munner ut i en rapport med påfølgende høringer på Stortinget. Dette er et veldig viktig steg for pårørende og etterlatte, fortsetter Reme.

Kian Reme, styreleder i Kielland-nettverket.
Kian Reme, styreleder i Kielland-nettverket.

Kielland-nettverket møtte ledelsen i komiteen på Stortinget 29. april, der vi oppfordret til en ny gjennomgang av ulykkesårsakene. Den offisielle norske granskingsrapporten som kom i 1981, slo fast at ulykkesårsaken var en sprekk/sveisefeil som hadde oppstått under byggingen av riggen på verftet i Frankrike. Dette avviste imidlertid den franske granskingskommisjonen som ble nedsatt etter ulykken. Den franske kommisjonens rapport fra 1985 har aldri blitt behandlet av det offisielle Norge – den er ikke engang oversatt til norsk.

I årene etterpå har det aldri blitt ro om saken. Pårørende og overlevende har fortsatt, snart 40 år etter ulykken, en rekke ubesvarte spørsmål.
Kielland-nettverket understreker at forskningsarbeidet som Universitetet i Stavanger har gjort, med professor Marie Smith-Solbakken i spissen, har vært uvurderlig for å kartlegge en helt annen Kielland-fortelling med et langt mer sammensatt bilde enn den som er presentert i den offisielle årsaksforklaringen til ulykken.

Marie Smith-Solbakken
Marie Smith-Solbakken

Vi har visst i lenger tid at Regjeringen ikke vil bruke sin mulighet til å sette ned en ny granskingskommisjon. At saken nå gis i oppdrag til Riksrevisjonen, er et veldig viktig steg. Vårt arbeid for ny offentlig gransking er dermed ikke over fra vår side, men Kontroll- og konstitusjonskomiteens beslutning er et viktig gjennombrudd. Slik vi forstår det er innstillingen enstemmig i komiteen. For Kielland-nettverket er det viktig at det er partipolitisk bredde bak dette.
Pressekontakter:
Kian Reme, mobil: 907 52 599, epost: kian@lyse.net
Anders Helliksen, mobil: 468 78 706, epost: andershellik@gmail.com