– Helt usannsynlig for meg å kunne få en jobb til havs

– Helt usannsynlig for meg å kunne få en jobb til havs

Siv Marit Hynne Lea Foto: Gro Gullhaug

Siv Marit Hynne Lea er 47 år, tobarnsmor, født og oppvokst på gård i Andebu og storfornøyd med å jobbe i et mannsdominert yrke. Nå vil hun ha flere kvinnelige kollegaer.

Siv Marit Hynne Lea er én av de få kvinnene som jobber i Nordsjøen. På den internasjonale kvinnedagen 8. mars vil hun fortelle om jobben sin i et mannsdominert yrke. Les om hvordan hun fikk jobben hun ikke trodde det var mulig å få, nemlig ROV-pilot (remote operated vehicel) i Deep Ocean. – Bedre arbeidsplass enn Deep Ocean skal man lete lenge etter, og jeg er super takknemlig for å bli kalt «hu mor».

Dette offshore-livet startet litt sånn plutselig

Jeg er født og oppvokst på gård. Jeg gikk på folkehøyskole i Trondheim på økologisk jordbrukslinje. Det er ingen hemmelighet at jeg slet på skolen. Folkehøyskolen hadde dårlig økonomi, om noe gikk «galt», måtte vi fikse mest mulig selv, enten det var ei trillebår som var punktert, eller traktor som var litt «vrang», ja i grunn allslags. 

På videregående søkte jeg på landbruksskoler, for det var det som lå meg nærmest, men jeg søkte også på «mekken», som vi kalte det før i tiden. Det var helt utrolig at jeg kom inn på sistnevnte, og storfornøyd flyttet jeg fra Trondheim til Kristiansand for å bli mekaniker. Her havnet jeg opp i en klasse med 23 gutter som var et år yngre en meg. 

Eneste jenten i klassen

Alle årene på skolen var jeg den eneste jenten i klassen. Jeg fikk læreplass og bestod fagbrev som automatiseringsmekaniker, men jobb var det vanskelig å få. Etter å ha søkt på minst femten jobber i små bedrifter i Vestfold, uten å komme på intervju engang, skjønte jeg at dette hadde noe med tilrettelegging for kvinner å gjøre. Jeg ble frustrert. 

Min mor er fra Rogaland, og iblant fikk jeg tilsendt utklipte avisannonser i posten av familie om stillinger med alle mulige jobber med mekanisk bakgrunn i fylket. En dag ringte telefonen, noen fra Subsea Norge, som lurte på om jeg ville komme på intervju.

– Så klart, sa jeg.  

– Vi dekker ikke reisen til Stavanger, sa vedkommende. 

– Det går fint, stiller man ikke på intervju, får man ikke noe jobb heller. Jeg kommer, sa jeg.

Intervjuet kommer jeg ikke til å glemme. 

– Hva vet du om ROV (remotely operated vehicle, eller fjernstyrt undervannsfarkost på norsk)? 

– Tja …, det som stod i annonsen, at dere bygger en båt og at det er noen sånne gule firkantede ting på bunnen, sa jeg.

Jeg dro hjem og i løpet av uken ble jeg tilbudt jobben. Jeg fikk til og med dekket flybilletten. Mitt spørsmål til Subsea Norge var: 

– Er dere sikre på at dere har ringt rett?

Siv Marit Hynne Lea har nå jobbet offshore i 23 år Foto: privat
Siv Marit Hynne Lea har nå jobbet offshore i 23 år Foto: privat

Jeg følte meg som en millionær med en ny årslønn på 220 000 kr. Her jobbet jeg i åtte år til sammen, mens firma byttet navn underveis og ble til slutt Subsea 7.

Trives som plomma i egget

Jeg ble mamma og prioriterte familielivet i noen år, men når guttene mine ble tre og fire år, fikk jeg muligheten å begynne ute på sjøen igjen i Deep Ocean. Nå har jeg vært i Deep Ocean i 15 år og trives som plomma i egget. 

Håkon Oma Torsen og Morten Bonsaksen Foto: Siv Marit Hynne Lea

Jeg har verdens beste arbeidskolleger, og da skryter jeg ikke en gang.

Klart det er masse forskjellige mennesker i alle aldre, og alle er unike på hver sin måte.

Men ofte er det hva man gjør det til, er man positivt innstilt, så blir det svært ofte positivt og gøy.

Jeg liker at gutta er direkte, det er enkelt

Jeg har selvinnsikt og vet med mine 166 cm over bakken at jeg ikke er verdens høyeste eller sterkeste, derfor spør jeg om hjelp når det trengs. Så spør gjerne gutta når det er smått eller trangt om plassen. Sammen får vi til alt.

Vi diskuterer alle mulige temaer, og da mener jeg ALLE mulige. Det er spennende og variert, som på en hvilken som helst annen arbeidsplass. Noen dager lar jeg det gå inn det ene øret og ut det andre. Om det er et tema som ikke interesserer meg, MÅ jeg jo ikke engasjere meg. Blir det for mye, kan jeg ta en tur for å strekke litt på beina. 

På jobb i Deep Ocean Foto: Siv Marit Hynne Lea

Min erfaring er at gutta på havet setter pris på at jeg er der, sammenlignet med jobbene jeg har hatt på land, hvor jeg har hatt flere dårlige opplevelser.

Tror jeg blir her til knestrømpene, kjoleforkle, golfjakka, tøflene med dusk og skautet kommer på

Enn så lenge, er kvinneandelen i selskapet lav, spesielt offshore. Dette ønsker både jeg som kvinne og bedriften å gjøre noe med. Dette er et yrke som er relevant for så mange flere kvinner. Deep Ocean skal ha en «Empower Woman Day» dag i mars for kvinnelige ansatte, hvor vi skal starte et kvinnenettverk offshore. 

Siv Marit Hynne Lea på jobb Foto: privat

Offshore jobben innebærer skruing, oljesøl, maling, saltvann, kulde, sjøsjuk, trening, eller hva vi måtte havne oppi. En blir jo gjerne litt møkkete innimellom, det betyr bare at man har fått utført arbeid den dagen, som gir en enormt god følelse av å være til nytte.

Jeg trives helt fabelaktig på sjøen, og gutta er supre uansett alder. Man gir og tar, og sammen jobber vi som et team. Bedre arbeidsplass en Deep Ocean skal man lete lenge etter, og jeg er super takknemlig for å bli kallet «hu mor».

Jeg ønsker flere kvinnelige kollegaer

Jeg håper flere kvinner vil søke denne veien. Det er utrolig variert arbeid, litt papir/kontor arbeid, skruing alt fra elektrisk, hydraulisk, mekanisk. I tillegg skal man da fly rundt på havets bunn og bruke undervannsbåten til mange spennende operasjoner. Den er utstyrt med to armer og kan ha med seg mange forskjellige verktøy for utførelse av jobben.

På båt forflytter vi oss stadig til nye arbeidsplasser fra Stavanger i sør, til Hammerfest i nord, men selvfølgelig 10 – 16 timer ut til havs.

Siv Marit Hynne Lea og Randi Madsen Foto: privat
Siv Marit Hynne Lea og Randi Madsen Foto: privat

Man får også muligheten til å jobbe i andre land og på andre hav. Jeg har vært i Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritannia, Shetland, Svartehavet og Trinidad.

Du vil få mange flotte naturopplevelser, og i tillegg som en bonus: fisk, koraller, sel, hval og delfiner. 

Det er supert med så variert arbeid. Og det er helt klart mulig for flere kvinner.