Hilde-Marit Rysst: – Offentlig kommisjon burde gransket

Hilde-Marit Rysst: – Offentlig kommisjon burde gransket

SAFE-leder Hilde- Marit Rysst fastholder at granskningen av Statoil etter terrorangrepet i Algerie burde blitt gjennomført av en uavhengig kommisjon. – Det ville gitt alle parter større tillit til arbeidet med granskningen, sier hun. Rysst ser at det er mange svært kompetente mennesker som skal arbeide i både selve granskningsgruppen, den rådgivende ekspertgruppen og i […]

SAFE-leder Hilde- Marit Rysst fastholder at granskningen av Statoil etter terrorangrepet i Algerie burde blitt gjennomført av en uavhengig kommisjon. – Det ville gitt alle parter større tillit til arbeidet med granskningen, sier hun.

Rysst ser at det er mange svært kompetente mennesker som skal arbeide i både selve granskningsgruppen, den rådgivende ekspertgruppen og i den interne ressursgruppen. – Men det er ingen ansatterepresentanter med I selve granskingsgruppen, det ser vi på som et minus. width=

–  Men vi kommer uansett ikke utenom at det er Statoil som gransker seg selv. Det hadde vært bedre at det var en offentlig kommisjon som foretok granskningen på vegne av norske myndigheter. Nå merker jeg meg at det er Statoils styre, og ikke administrasjon, som er oppdragsgiver og mottaker av granskningsrapporten. Det er isolert sett bra, men en offentlig, helt uavhengig granskning hadde vært best, understreker Rysst.

SAFE-lederen er også opptatt av at de ansattes representanter i selskapet må få innsyn i og løpende oppdateringer om granskningsarbeidet.

– Her har våre tillitsvalgte i selskapet fått forsikringer om at Statoil vil legge til rette for dette. Det er vi selvsagt tilfredse med, og SAFE mener at Bedriftsutvalget, der de mest sentrale tillitsvalgte sitter, bør være en naturlig arena for å sikre et innsyn som for oss er helt nødvendig, sier Rysst.

 –  Jeg forutsetter også at den rapporten som granskningsgruppen legger fram for offentligheten er den usminkede virkeligheten, og at den ikke er «silt» av oppdragsgiveren før den offentliggjøres. Også derfor er det maktpåliggende for oss å bli holdt orientert om granskningsarbeidet fortløpende gjennom  hele prosessen, framholder Rysst.

Statoil-styret har utnevnt en granskningsgruppe for å klarlegge og evaluere fakta knyttet til terrorangrepet. Dette omfatter fakta og evaluering vedrørende:

  • Risikovurderinger, sikkerhetstiltak og beredskap, og iverksettingen av disse knyttet til gassanlegget i In Amenas.
  • Varsling og beredskapsmessig håndtering av terrorangrepet, inkludert samhandling med myndigheter, statlige organer og samarbeidspartnere.
  • Eventuelle avvik fra og forbedringsområder i Statoils eksisterende systemer og prosedyrer innenfor sikkerhet/sikring og beredskap, eller bruken av disse systemene.
  • Eventuelle forbedringsområder knyttet til organisatorisk evne, inkludert kompetanse, roller og ansvar, opplæring, kultur og kapasitet innenfor områdene sikkerhet/sikring og beredskap.

Granskningsgruppen skal levere sin endelige rapport til styret innen 15. september 2013. Rapporten vil bli offentliggjort,

Disse sitter i granskningsgruppen:

Torgeir Hagen, Leder. Hagen er pensjonert generalløytnant og sjef for etteretningstjenesten fra 2002 til 2010. Han skal lede granskingsgruppen.Hagen var også medlem av 22. juli-kommisjonen.

Randi Grung-Olsen: direktør for konsernrevisjon og intern gransking i Statoil.

Adrian Fulcher: tidligere direktør for antiterror i den britiske utenrikstjenesten.

Leif D. Riis: direktør og for sikring og rådgiving i Forsvarsbygg futura.

James Bunn: Statoils interne granskingsenhet.

Erling Kristian Hadland: Statoils interne granskingsenhet.

 Som en ressurs for granskningsgruppen og styret, har styret utnevnt en rådgivende ekspertgruppe med følgende medlemmer:

John Hamre, leder. Hamre var viseforsvarsminister i USA fra 1997 til 2000. Han er i dag president of Center for Strategic and International Studies (CSIS).

John E. McLaughlin. McLaughlin er tidligere fungerende direktør for CIA. Han er i dag professor ved School of Advanced International Studies ved Johns Hopkins University.

Thorstein Skiaker. Skiaker er tidligere generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, NATOs hovedkvarter i Norge og KFOR i Kosovo.

Thomas Hegghammer. Hegghammer er direktør/forsker på terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han for tiden forsker ved Center for International Security and Cooperation ved Stanford University.

Wolfram Lacher . Lacher er tilknyttet German Institute for International and Security Affairs i Berlin og ekspert på områder som Libya og Algerie samt sikkerhetsvurderinger i Sahel og Sahara.

Styret har også oppnevnt en intern ressursgruppe som skal formidle Statoils institusjonelle kunnskap og erfaring på området. Styret har utnevnt følgende medlemmer til ressursgruppen:

Torgeir Kydland, direktør for Europa og Asia i Utvikling og produksjon internasjonalt
Tove Stuhr Sjøblom, direktør for Afrika sør for Sahara i Utvikling og produksjon internasjonalt
Arne Sigve Nylund, direktør for prosessering og foredling i Markedsføring, prosessering og fornybar energi
Arild Litlekalsøy, ansattrepresentant fra Utvikling og produksjon internasjonalt.
Morten Lorentzen, ansattrepresentant fra Utvikling og produksjon internasjonalt.
Kjetil Gjerstad, ansattrepresentant, koordinerende hovedverneombud land.