Ikke enighet i lønnsoppgjøret i Statoil

Ikke enighet i lønnsoppgjøret i Statoil

Lønnsforhandlingene i Statoil 2013 ble avsluttet mandag kveld, uten enighet. Alle de fem fagforeningene sa nei til det svake tilbudet Statoil fremla.

Lønnsforhandlingene i Statoil 2013 ble avsluttet mandag kveld, uten enighet. Alle de fem fagforeningene sa nei til det svake tilbudet Statoil fremla.

 width=–          Vi er skuffet over at bedriften ikke ville belønne sine ansatte bedre enn dette, sier de to hovedtillitsvalgte i YS i Statoil, Bjørn Asle Teige og Rune Rydningen.  Vår oppfatning er at det ikke var reelle forhandlinger basert på bedriftens økonomiske virkelighet, altså bedriftens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne.

Til tross for et enstemmig nei fra fagforeningene, har Statoil likevel valgt å iverksette lønnsregulering i henhold til sitt tilbud.

 

En lang periode med omorganiseringer

Statoil har over en lang periode gjennomført nedbemanninger og effektiviseringstiltak som de tillitsvalgte og ansatte har fulgt opp etter beste evne. Selskapet har oppnådd svært gode økonomiske resultater, ikke minst på grunn av de ansattes innsats.

–          Dette gir etter vår mening helt klart grunnlag for bedre lønnsutvikling for medlemmene enn det bedriften denne gang har lagt til grunn. I tillegg har selskapet foretatt kraftige kutt i de ansattes pensjonsordninger, vel og merke uten å røre ledelsens pensjonsordninger. Dette svekker totalpakken til de ansatte kraftig, sier Teige og Rydningen. Samtidig viser Statoilledelsen en forskjellsbehandling og en dobbeltmoral som ikke er spesielt tillitvekkende.  

 

Ingen Robin Hood, akkurat

Bjørn Asle Teige beskriver Helge Lund som en omvendt Robin Hood.

–          Han tar fra de ansatte  og gir til seg selv og sine «venner».  

Andre grupper i bransjen har fått et bedre oppgjør, blant annet gjelder det rederiområdet.

       –    I rederioppgjøret som omfatter ansatte på flyttbare boreplattformer, ble partene enige om et resultat som ga minimum 15.000 kroner til alle. Vi har også flere eksempler på bedrifter i bransjen  som har kommet ut med et bedre lønnsoppgjør enn oss, sier Teige.

Statoil på sin side argumenterer med at selskapet skal bidra til moderasjon, og mener de har strukket seg langt nok.

–          Så lenge Statoilsjef Helge Lund og de øvrige ledergruppene har økt sine lønninger med flere millioner, signaliserer de ikke moderasjon.  På toppen av alt gjør de dette samtidig som de vil kutte 1000 stillinger for å få ned utgiftene. Når ledelsen stikker av med fortjenesten, blir det helt feil, slår Bjørn Asle Teige fast.

 

Bedriftens tilbud:

Individuelt lønnssystem

For ansatte på individuelt lønnssystem gis det et individuelt tillegg innenfor en ramme på 2 %, dog slik at det gis et minimumstillegg på kr 7 500,- for ansatte i lønnsgruppene 6 – 13.
Individuelt avlønnede på land og sokkel som har fått People@Statoil rating 1 på adferd eller leveranse, vil ikke bli omfattet av minimumstillegget.
Ny lønn iverksettes fra 01.07.2013.

 

Tarifflønnstabellen for land

Det gis et tillegg på tarifflønnstabellen for land på kr 9 213,-  inklusive feriepenger. Ny lønn iverksettes med virkning fra 01.06.2013.

 

Tarifflønnstabellen for sokkel

Det gis et tillegg på tarifflønnstabellen på kr. 9 213,- inklusive feriepenger for et årsverk på 1582 timer. For årsverk på 1460 timer utgjør tillegget inklusive sokkelkompensasjon og feriepenger kr.   12.500,- pr. år. Ny lønn iverksettes med virkning fra 01.06.2013.

Tillegget på kr 0,75 pr time som ble gitt i de sentrale forhandlingene mellom NHO og LO utbetales som et engangsbeløp fra perioden 1.april til 31.mai, og gjøres opp med kr 358,- for ansatte på sokkel tariff.  Engangsbeløpet er inclusive sokkelkompensasjon og feriepenger.

For ansatte på tariff  land og for individuelt avlønnede gjøres tillegget opp med en engangsutbetaling på kr 244,- inklusive feriepenger. Utbetalingen foretas pro rata for arbeidstakere som arbeidet deler av perioden eller som har arbeidet deltid.

 

Øvrige endringer:
Kompensasjon for skift-/ nattarbeid og tillegget ved behov for konferansetid for individuelt avlønnede på sokkelen økes med henholdsvis kr. 1,- pr time til kr 65,- og kr 1,50 pr time til kr 81,50 med virkning fra 01.07.13

Helligdagstillegget for individuelt avlønnede på sokkelen og avtalt helligdagstillegg på land økes med kr 20,- til kr 1820,- med virkning fra 01.07.2013. Tillegget gis også til tariffert personell på sokkelen med virkning fra 01.06.2013.