Inviterer til diskusjon om samarbeid mellom SAFE og Industri Energi

Inviterer til diskusjon om samarbeid mellom SAFE og Industri Energi

– SAFE hadde et vellykket tariffsamarbeid med Industri Energi i 2012, og vi har fortsatt et godt samarbeid. Nå ønsker vi en bred debatt i SAFE om veien videre, og hvilken form et eventuelt fortsatt samarbeid skal ha, sier Hilde-Marit Rysst. – De to forbundene organiserer for en stor del de samme medlemsgruppene innen oljevirksomheten. Vi […]

– SAFE hadde et vellykket tariffsamarbeid med Industri Energi i 2012, og vi har fortsatt et godt samarbeid. Nå ønsker vi en bred debatt i SAFE om veien videre, og hvilken form et eventuelt fortsatt samarbeid skal ha, sier Hilde-Marit Rysst.

– De to forbundene organiserer for en stor del de samme medlemsgruppene innen oljevirksomheten. Vi har opp gjennom årene fremstått som konkurrenter, men har også i perioder hatt et godt samarbeid, som for eksempel nevnte tariffoppgjør 2012, sier Rysst. width=

– I tiden etter det siste tariffoppgjøret har vi også samarbeidet tett, og spørsmålet er om dette bør fortsette og formaliseres. En formalisering kan være i form av en forpliktende samarbeidsavtale –  basert på at det er to selvstendige organisasjoner. Dette ønsker vi nå en bred debatt om i SAFE, sier SAFE-lederen.. 

En arbeidsgruppe bestående av Roy Aleksandersen og Bjørn Asle Teige fra SAFE og Ommund Stokka og Per Martin Labråthen fra Industri Energi har utarbeidet et diskusjonsnotat som nå går ut til alle klubber og områder deler i SAFE. – Vi ber klubbene drøfte dette og og gi oss sine tilbakemeldinger innen 1. mai.  

Tilbakemelding sendes til Roy Aleksandersen på e-post: royal@safe.no

– En bør da peke på hvor stort omfang en eventuell samarbeidsavtale skal ha, og hvilke saksområder den bør inneholde, sier Rysst.

 Her er  diskusjonsnotatet fra arbeidsgruppen:

 Diskusjonsgrunnlag
– for videre samarbeid mellom Industri Energi og SAFE

SAFE og Industri Energi samarbeidet i tariffoppgjøret 2012. Vi sto skulder til skulder i forhandlinger, mekling, streik, tvungen lønnsnemd og rikslønnsnemda. For våre medlemmer.

På bakgrunn av dette hadde SAFE og Industri Energi fellesmøte onsdag 20. februar.
Møtet hadde fokus på evaluering og resultatene etter tariffoppgjøret 2012, samt å se fremover.

Begge forbundene ser nytten av samarbeidet, og er enige om at dette skal fortsette inn mot mellomoppgjøret 2013.

Felles utfordringer
Våre to forbund ser mørke skyer i horisonten. Presset på arbeidslivet treffer oss sammen, da må vi lage strategier sammen for å møte disse utfordringene. Vi kan nevne pensjonsspørsmålet, arbeidstid, kostnadspress, bemanning, vikarbyrådirektiv og lønnssystem.

HMS
I tillegg møter våre to forbund en rekke felles utfordringer innen HMS-arbeidet. Her samarbeider forbundene allerede godt, der vi kan nevne regelverk, innkvartering, nattarbeid, livbåtproblematikk, helikopter og aktivitetsnivået på norsk sokkel. Dette samarbeidet har også gitt gode resultater.

Det er likevel enighet om at det skal avholdes flere møter sentralt mellom forbundene frem mot lønnsoppgjøret 2013, for å sikre våre medlemmer sine interesser på en god måte.

Lokalt samarbeid
Vi ser at flere klubber og fagforeninger nå samarbeider godt ute i bedriftene. Dette er noe som begge forbund ser positivt på. Det er viktig å bruke energien på felles saker til beste for våre medlemmer. Dette ser vi også gir gode resultater.

Arbeidsgiverne
Vi ser at arbeidsgiverne stadig utfordrer lønns og arbeidsvilkår i vår bransje. En mer aggressiv arbeidsgiverside krever mer samkjørte fagforeninger. Situasjonen i Europa viser at fagforeninger blir utsatt for et voldsomt press. Fagforeningsknusing brer om seg. Dette gjør at vi i Norge også må være skolert, skjerpet og forberedt.

Våre to stolte fagforbund har gjort masse for å sikre lønns og arbeidsvilkår opp gjennom historien. Vi representerer til sammen over 90 % av bransjen – dette gir oss sammen en enorm styrke også i fremtiden.

Alt dette er viktige saker for våre medlemmer, og saker som forbundene mener det bør samarbeides om videre. Slikt samarbeid er fruktbart når det forankres i hele organisasjonen. Det er derfor viktig at tillitsvalgte og medlemmer lokalt diskuterer disse problemstillingene på årsmøter, styremøter og medlemsmøter.