SAFE- leder Terje Nustad ble i dag intervjuet av NRK om karaktersettingen av ansatte i Statoil. Det er ga han uttrykk for at dette er en skremmende utvikling, og forsøkte å sette det inn i et større personalpolitisk perspektiv Hør innslaget i NRK via podkast her: Skremmende karaktersetting (Innslaget starter 43:44) – Helge Lund står […]
SAFE- leder Terje Nustad ble i dag intervjuet av NRK om karaktersettingen av ansatte i Statoil. Det er ga han uttrykk for at dette er en skremmende utvikling, og forsøkte å sette det inn i et større personalpolitisk perspektiv
Hør innslaget i NRK via podkast her: Skremmende karaktersetting (Innslaget starter 43:44)
– Helge Lund står i spissen for en amerikanisering av norsk arbeidsliv. Han bidrar med dette til å undergrave den norske treparts-modellen som har utviklet vårt velferdssamfunn, og som igjen har lagt grunnlaget for Statoils eksistens, sier Nustad.
Han mener Statoils karaktersetting av ansatte er en individualisering og ansvarliggjøring av den enkelte. Statoil handlinger baseres på en ledelsesteori der såkalt «Strategisk HR-ledelse» er grunnleggende, noe direktør Asbjørn Eikestad bekrefter når han uttaler at dette er et målesystem basert på selskapenes mål og verdier, hvor selskapet belønner de som viser best evne og vilje til å oppnå disse. De enkeltes holdningskompetanse og behov vurderes ut i fra dette, altså individbasert ut i fra bedriftens behov.
– Dette er en total tilsidesetting av 3-partssamarbeidet, petroleumsregelverket, brudd på Hovedavtalen og den tradisjonelle lønnsfastsettelsen av individuelt avlønnede. Dette er en ekskludering av all fagforeningsvirksomhet, og dens innflytelse på arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår, som normalt gjøres gjennom kollektive forhandlinger og avtaler. Norsk fagbevegelse må våkne opp og se sammenhengen i det som skjer i arbeidslivet, understreker Nustad.
Systemet baseres ikke på objektive kriterier, men kun på manipulerende spørsmål som så blir subjektivt vurdert. Hvordan skal en ansatt kunne demonstrere eller bevise sin dyktighet, skal det baseres på å fremheve sin egen overlegenhet og suksess? Dette blir en selvrapportering der ingen ansatt kan etterprøve eller klage på karaktersettingen. Den såkalte trynefaktoren blir helt avgjørende. Derfor er det heller ikke rart at de ansatte finner det vanskelig å ta opp problemstillingen internt, men benytter media.
– Bare måten Statoil innførte systemet på er manipulerende. Rammene rundt det hele virker troverdig og tilforlatelig. Vi har da felles interesser, vi ønsker alle å bli best og levere gode resultater. Dette handler om din kompetanse og faglige utvikling. Dette handler om dine holdninger og lojalitet, en holdningskompetanse med fokus på om du kan levere dine mål koste hva det koste vil. Hvordan dette skal måles sies det intet om, det gjør sjefen på egen hånd. Dette vil bli din tvangstrøye i et system som vil utvikle et arbeidsmiljø som er noe helt annet enn et inkluderende. Systemet bidrar kun til en ting og det er «splitt og hersk» mellom arbeidstakerne, framholder Nustad som vil slå ring om den norske 3-partsmodellen.
– Universiteter og høyskoler må endre sine lederopplæringsteorier og forsterke innholdet av vårt 3-partssamarbeid, velferdsstatens oppbygging og virkemåte. I en naturlig utvikling av vårt samfunn må fagbevegelsen og arbeidstakernes innflytelse i beslutningsprosessene forsterkes, ikke svekkes. Fagbevegelsen i Norge må bekjempe rendyrkede HR-teorier med alle midler, understreker Nustad.
Les også: Statoil gir ansatte karakter i oppførsel