Kielland utstilling på Hå Gamle Prestegard

Kielland utstilling på Hå Gamle Prestegard

Hilde-Marit Rysst på Kielland utstillingen Foto: Rebecca Bjerga|Sondre Thoresen Tendeland Foto: Rebecca Bjerga|Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga|Anja Hortman Foto: Rebecca Bjerga|Hilde-Marit Rysst og Marie Smith-Solbakken Foto: Rebecca Bjerga

Hilde-Marit Rysst ble invitert til å holde foredrag om viktigheten av fagforenings- og verneombudsrollen for 42 lærerstudenter på Hå Gamle Prestegard. Her er det utstilt bilder fra Kielland ulykken, som har mange ringvirkninger over flere generasjoner.

Hilde-Marit Rysst ble invitert til å holde foredrag om viktigheten av fagforenings- og verneombudsrollen for 42 lærerstudenter på Hå Gamle Prestegard. Her er det utstilt bilder fra Kielland ulykken, som har mange ringvirkninger over flere generasjoner. Se video lengre nede i saken. 

Sondre Thoresen Tendeland Foto: Rebecca Bjerga
Sondre Thoresen Tendeland Foto: Rebecca Bjerga

– Min morfar omkom i Kielland ulykken, så jeg vokste opp med en mor som mistet sin far ganske tidlig, sier Sondre Thoresen Tendeland.

Han er lærerstudent ved Universitetet i Stavanger, og dette besøket på Hå Gamle Prestegard gjorde sterkt inntrykk på han. Sammen med 41 andre lærerstudenter fikk de både sett konsekvensene av en tragedie, men også lære om hvor viktig det er å være organisert.

Kielland utstillingen på Hå Gamle Prestegard

Vår forbundsleder, Hilde-Marit Rysst ble invitert av Marie Smith-Solbakken til å holde et foredrag for lærerstudentene om ringvirkningene til Kielland ulykken og viktigheten av fagforenings- og verneombudsrollen for det norske arbeidslivet.

– Det er utrolig hyggelig å være her ute på Hå Gamle Prestegård en gang til, se på utstillingen og ikke minst få lov til å snakke til studentene som nå er klare for arbeidslivet, sier Rysst.

Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

Anja Hortman har vært frisør i tjue år, og har nå byttet ut saks og kam med matte og samfunnsfag.

– Jeg har selv vært i arbeidslivet i mange år før jeg begynte å studere. Jeg ser jo det at vi hadde ikke klart oss uten fagforeninger og at noen tar kampen for oss arbeidere, for ting kommer ikke av seg selv. En arbeidsgiver vil det beste for sine ansatte, til en viss grad, sier hun.

Anja Hortman Foto: Rebecca Bjerga
Anja Hortman Foto: Rebecca Bjerga

Hilde-Marit Rysst og Marie Smith-Solbakken Foto: Rebecca Bjerga
Hilde-Marit Rysst og Marie Smith-Solbakken Foto: Rebecca Bjerga

Marie Smith-Solbakken er forfatteren av boken «Kielland: plattformen som ikke kunne velte». Boken som er laget sammen med Tord F. Paulsen, er en del av Råolje-prosjektet, og kom ut i 2017 med tittelen «Ringene i vannet».

Råolje-prosjektet og bokutgivelsene ble støttet økonomisk og faglig av SAFE allerede fra 2014. Blant annet kjøpte SAFE et stort opplag bøker som ble delt ut i organisasjonen, og dessuten gitt som julegave til alle stortingsrepresentantene i 2017.

I år er det 40 år siden Alexander Kielland-ulykken der 123 menneskeliv gikk tapt. Ulykken, som fant sted 27. mars 1980, er den verste som har rammet norsk oljeindustri. «Plattformen som ikke kunne velte» ble årets bok, og med denne boken ønsker Rogaland fylkeskommune i samarbeid med SAFE og LO å markere ulykken og hedre alle oljearbeidere som har bidratt med å bygge velferden i landet vårt.