Kravene for ISO-arbeiderne ble overlevert tirsdag

Kravene for ISO-arbeiderne ble overlevert tirsdag

Tirsdag leverte YS-forbundene Parat og SAFE sine krav til Norsk Industri i frontfaget. – Kravene er blant annet konsentrert om økt lønn og medbestemmelse på pensjon- og arbeidstidsspørsmål, sier Parats forhandlingsleder, Kjell-Morten Aune. Tekst: YS/Mette Møllerop. Foto: Liv Hilde Hansen Parat krever videre full lønnskompensasjon for skiftarbeiderne offshore. – Vi mener offshore- og nattillegg må […]

Tirsdag leverte YS-forbundene Parat og SAFE sine krav til Norsk Industri i frontfaget.
– Kravene er blant annet konsentrert om økt lønn og medbestemmelse på pensjon- og arbeidstidsspørsmål, sier Parats forhandlingsleder, Kjell-Morten Aune.

Tekst: YS/Mette Møllerop. Foto: Liv Hilde Hansen

 width=– Vi startet opp med reelle forhandlinger i dag, sier forbundsleder i SAFE, Hilde-Marit Rysst. Rysst sitter sammen med Frode Roberto Rettore fra Norisol, Jens Hermansson fra Kaefer og Richard Tollefsen fra Beerenberg.

Utfordringer på økonomi

Parat forventer utfordringer i spørsmålet om den økonomiske rammen.

– Vi krever å opprettholde kjøpekraften for våre medlemmer og vil ha en rimelig del av verdiskapningen vi er med på å tilføre bedriftene i norsk industri, sier Kjell Morten Aune.
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, mener arbeidsgivernes smertegrense for lønnstillegg er femti øre. – Mitt mandat er et oppgjør som ender minst 0,6 prosentpoeng lavere enn fjorårets. Det vil si på to-tallet. Det betyr at vi kan ikke være med på noe særlig mer enn en 50-øring, uttalte Lier-Hansen til NTB. I ettertid har Lier Hansen moderert uttalelsene noe. Norsk Industri krever også større fleksibilitet knyttet til arbeidstid. Det betyr at definisjonen av en vanlig arbeidsdag utvides uten at folk må jobbe flere timer totalt. Parats forhandlingsleder sier han har merket seg utspillene fra Norsk Industri, men at det som nå gjelder er de reelle forhandlingene. – I tillegg til de overordnede kravene knyttet til økonomi, pensjon og arbeidstid, mener Parat bedriftene må bli flinkere til å legge til rette for at ufaglærte skal kunne ta fagbrev. Utvikling i arbeidslivet, med stort innslag av utenlandsk arbeidskraft, har forsterket behovet for rett til grunnleggende norskopplæring, sikkerhetskunnskap og arbeidskultur med begrunnelse i et sikkert arbeidsmiljø, sier han.

Situasjonen offshore

 width=Parat krever videre full lønnskompensasjon for skiftarbeiderne offshore.

– Vi mener offshore- og nattillegg må heves. Dette skal kompensere for de store ulikhetene mellom grupper av arbeidstakere med arbeid offshore. Tilleggene må ligge betydelig over de endringene som er fastsatt tidligere, sier Aune.

Løft for ISO er helt nødvendig

– Vi vil løfte opp medlemmene på ISO-overenskomsten, og våre krav og vårt mandat er å forbedre denne gruppens lønns- og arbeidsbetingelser betraktelig, sier Hilde-Marit Rysst.

SAFE har kun fokus på overenskomsten for ISO-gruppen, mens Parat også forhandler for flere andre arbeidstakergrupper som ikke er knyttet opp mot oljeindustrien. Som kjent er ikke SAFE part i avtalen som gjelder for ISO-gruppen. Parat eier den gjeldende avtalen, Industrioverenskomsten mellom NHO/Norsk Industri og Parat/YS.

– Vi deltar under forhandlingene for våre medlemmer, for å påvirke deres lønns- og arbeidsbetingelser.

Norsk industri er for øvrig tydelig på at overenskomstens materielle innhold skal være likt for både YS og LO.

Blant kravene som er overlevert, er 14-28 rotasjon og 47 prosent sokkeltillegg, tilsvarende det de fleste oljearbeidere på sokkelen har hatt i lang tid.

 

Store forventninger?

Etter å ha slitt med lav lønn og dårligere arbeidsbetingelser enn ISO-gruppens arbeidskolleger i Nordsjøen, er forventningene store.

– Vi forventer at man nå ser på rettferdighet og likhet mellom de forskjellige gruppene som jobber i vår bransje, sier Hilde-Marit Rysst.  Det er ingen grunn til å forskjellsbehandle oljearbeiderne, særlig ikke i en tid hvor industrien går godt.

Det betyr at dere ser fram til konstruktive og gode forhandlinger?

– Ja, det gjør vi.

Foto øverst til venstre: Hilde-Marit Rysst, SAFE, Frode Roberto Rettore, Norisol, Jens Hermansson, Kaefer og Richard Tollefsen, Beerenberg.

Foto til høyre: Parats forhandlingsleder, Kjell-Morten Aune og Preben Westh Christensen, advokat i Norsk Industri utveksler krav i årets frontfag.