Lønnsløft for lærlinger, men pensjonskravet avvist

Lønnsløft for lærlinger, men pensjonskravet avvist

Pensjonskravet ble tross iherdig innsats fra Industri Energi og SAFE avvist av Rikslønnsnemnda. – Det gjorde ikke saken lettere at Lederne, som representerer 10 prosent av de ansatte mot våre 90 prosent, gikk til frontalangrep på pensjonskravet vårt i nemnda. Her er hele kjennelsen fra Rikslønnsnemnda Det viser Ledernes sanne ansikt, sier Leif Sande og […]

Pensjonskravet ble tross iherdig innsats fra Industri Energi og SAFE avvist av Rikslønnsnemnda. – Det gjorde ikke saken lettere at Lederne, som representerer 10 prosent av de ansatte mot våre 90 prosent, gikk til frontalangrep på pensjonskravet vårt i nemnda.

Her er hele kjennelsen fra Rikslønnsnemnda

Det viser Ledernes sanne ansikt, sier Leif Sande og Hilde-Marit Rysst.  width=

 Kjennelsen innebærer et generelt lønnstillegg på 4,5 prosent en økning av nattillegget på 4 kroner/time og helligdagstillegget øker med 170 kroner, blant annet.

Sande og Rysst viser til at det er svært sjelden at rikslønnsnemnda innfrir krav som arbeidsgiversiden har avvist under mekling. Til tross for dette har Rikslønnsnemnda gitt Industri Energi og SAFE medhold i kravet om godskrevet læretid som lønn.

– Dette er viktig for oss og lærlingene, sier Leif Sande og Hilde-Marit Rysst.

Viktig prinsipp

Ann Ørjebu, leder av Industri Energi ungdom, er veldig fornøyd med at dette kravet fikk gehør hos nemnda.
– Dette er veldig bra for mange unge som skal inn i disse bransjene, og et viktig prinsipp for oss, sier hun.

Fjernet tilleggspensjon
Sommerens store stridstema i forbindelse med sommerens tariffoppgjør ble utløst av at oljeselskapene ensidig fjerner den bedriftsvise tilleggspensjon som forbundene fikk på plass i forbindelse med tariffoppgjøret i1998.

Ville bruke egne penger
– Vi prøvde å løse dette ved å bruke vårt eget fond til å finansiere dette kravet, gjennom fondet som også bistår offshoreansatte som av en eller annen grunn mister helsesertifikatet sitt (OSO-fondet). Dette fondet er i dag på 300 millioner kroner og ville hatt råd til å gi tilleggsytelse til de som ønsket å gå av med pensjon fra 62 år. At nemnda mener at OSO-fondet på 300 millioner – fagforeningenes egne penger, ikke skal kunne brukes til dette formålet er beklagelig, understrekes det.

Pensjonskravet sabotert
Lederne på sin side valgte å sabotere denne løsningen med sitt krav om å tariffeste 2/3 lønn fra 62 år. Dette ville vært en en god ordning, men som ingen i norsk historie har klart å få NHO med på før, samstemmer Sande og Rysst.

Vurderer rettslige skritt
Industri Energi og SAFEvil nå sammen vurdere neste skritt i pensjonskampen.
– Vi har ennå forhandlinger som ikke er sluttført, hvor pensjonsspørsmålet kan tas opp. Vi vurderer også rettslige skritt, sier Sande og Rysst, som allerede har varslet at myndighetenes vedtak om tvungen lønnsnemnd vil bli brakt inn og fulgt opp overfor ILO.

Spekulerte i lockout

SAFE og Industri Energi har i sin merknad til kjennelsen understreket at arbeidsgiverne hadde som sin klare strategi og intensjon å stanse streiken med lockout og påfølgende lønnsnemd gjennom sin kraftige opptrapping av deres lockout i sommer.

Ny AFP tillater tilleggspensjoner

Det understrekes også fra de to fagforeningene at den nye AFP-ordningen helt klart legger opp til at det er mulig med ordninger med bedriftsvise tilleggspensjoner, som oljeselskapene nå ensidig fjerner, samtidig som eksempelvis ledelsen i Statoil beholder sine gullkantede pensjoner.

Arbeidstakerne registrerer at nemnda bestrider at det ble oppnådd enighet om riksmeklerens skriftlig forslag til seniorpolitisk tiltak under meglingen 7.juni 2012. SAFE og Industri Energi oppfattet dette som en klar del av «siste tilbud». Dette spørsmålet vil derfor bli tatt opp under forhandlinger på bransjeavtalen, og eventuelt bli brakt inn for megling på denne avtalen for å få en avklaring med Riksmekleren til stede.