‘- Lønnsstatistikk uten kontakt med virkeligheten

‘- Lønnsstatistikk uten kontakt med virkeligheten

Påstanden om at norske oljearbeidere i snitt tjener over en million kroner gir et fullstendig feilaktig bilde av realitetene, sier 1. nestleder i SAFE, Roy Aleksandersen. Han reagerer kraftig på framstillingen i Dagens Næringsliv. Der presenteres tall fra Hays Oil & Gas som forteller at gjennomsnittslønnen er på 1,07 millioner kroner.

Påstanden om at norske oljearbeidere i snitt tjener over en million kroner gir et fullstendig feilaktig bilde av realitetene, sier 1. nestleder i SAFE, Roy Aleksandersen. Han reagerer kraftig på framstillingen i Dagens Næringsliv.

Der presenteres tall fra Hays Oil & Gas som forteller at gjennomsnittslønnen er på 1,07 millioner kroner. width=

– Faktum er at lønningene i oljeindustrien i perioden 2000 til 2010 økte med 0,6 prosent mer enn den landbaserte industrien i Norge, basert på grunnlønn uten tekniske tillegg, sier Aleksandersen.

Han påpeker også at gruppene som er med i undersøkelsen fra Hays Oil & Gas bare utgjør en del av de som arbeider i norsk oljeindustri.

 – Bildet ville sett helt annerledes ut dersom grupper som arbeider med isolasjon, stillas og overflatebehandling (ISO-fagene) , forpleining eller er ansatt hos boreoperatørselskaper var med i tallgrunnlaget. Det er de nemlig ikke, og hadde de vært det hadde man ikke vært i nærheten av de tallene som blir presentert her, understreker han.

Aleksandersen fastslår videre at operatørselskapene, i stedet for å ansatte flere folk, driver nærmest rovdrift på sine ansatte gjennom utstrakt bruk av overtid – noe som selvsagt slår ut på selektive statistikker som denne undersøkelsen er et eksempel på.

– Vi har framforhandlet tariffavtaler som gjør at det skal koste operatørselskapene dyrt å utløse overtid, men de velger altså heller dette enn å ansatte flere. Det rår ikke vi over. Heller ikke rår vi over det faktum at mange i oljeindustrien er individuelt avlønnet, altså ikke går på regulativlønn. At operatørselskapene overbyr hverandre i jakten på den kompetansen de trenger bidrar sterkt til at slik lønnsstatistikk kan «trylles» fram, sier Aleksandersen.

 –  Vi skal nå inn i lønnsforhandlinger for de ansatte innen ISO-fagene. Disse oljearbeiderne lever i en helt annen verden enn den artikkelen i Dagens Næringsliv beskriver, understreker Aleksandersen

Les DNs artikkel HER