Magne Ognedal utnevnt til ridder

Magne Ognedal utnevnt til ridder

I en pressemelding tirsdag 15. januar kunngjorde slottet at Magne Ognedal, direktør i Petroleumstilsynet, Ptil, tildeles Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

I en pressemelding tirsdag 15. januar kunngjorde slottet at Magne Ognedal, direktør i Petroleumstilsynet, Ptil, tildeles Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

 width= Begrunnelsen for tildelingen er Ognedals innsats for norsk petroleumsvirksomhet.

I begrunnelsen understrekes hans utrettelige arbeid for at norsk petroleumsindustri skal bli verdensledende når det gjelder sikkerhet for mennesker, miljø og økonomiske verdier.

På bakgrunn av sitt unike engasjement har han også internasjonalt blitt en betydelig autoritet på sikkerhet i olje- og gassnæringen. 

Initiativet til tildeling av St. Olav til Magne Ognedal er tatt av medlemmene i Sikkerhetsforum , den sentrale trepartsarena for sikkerhet i norsk petroleumsnæring.
Allerede i mars 2012 ble søknaden fra Sikkerhetsforum sendt, og gleden var stor, da de ble informert om resultatet. På vegne av Sikkerhetsforum sier faglig sekretær, Angela Ebbesen,   

at det er med glede vi nå er informert om tildelingen.

– Tildelingen er en fortjent og ærefull bekreftelse på Magne Ognedal sitt store, personlige og faglige engasjement for sikkerhet og arbeidsmiljø i petroleumsnæringen, også i et tre-partsperspektiv.

Tildeling på Ledaal 7. februar

Sikkerhetsforum består av erfarne representanter for de største sammenslutningene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Arenaen ledes av Magne Ognedal og driftes av Ptil.

Ordensinsigniene overrekkes Magne Ognedal av Fylkesmannen i Rogaland, Tora Aasland, i Stavanger 7. februar. Det skjer på Ledaal  med Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø som vertinne for arrangementet.

Bakgrunnen for forslaget

I søknaden skriver Sikkerhetsforum blant annet: « Som direktør for Divisjonen for sikkerhet og arbeidsmiljø i OD fra 1980 og fram til delingen av OD i et direktorat i(OD) og et tilsyn (Ptil) i 2004, har han både personlig og gjennom egen organisasjon bidratt til dette ved unike strategiske og metodiske grep. Dette målrettede engasjementet har han videreført som direktør for Ptil. Ognedal fyller 70 år den 13. april 2013. «

Mye å berømme Ognedal for

Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig og 2. nestleder i SAFE, sitter i Sikkerhetsforum sammen med yrkeshygieniker og organisasjonssekretær i SAFE, Halvor Erikstein. De sier at det er svært mye man kan berømme Magne Ognedal for. Blant annet trekker de fram følgende avsnitt fra søknadsbegrunnelsen: «»Han har en helt spesiell oversikt og kunnskap når det gjelder dyrekjøpte erfaringer som bransjen har gjort seg gjennom en rekke alvorlige ulykker og katastrofer. Dette har vært drivkraften bak hans kontinuerlige arbeid og engasjement for å heve sikkerhetsnivået og redusere risikoen for storulykker i næringen. Magne Ognedals personlige og utrettelige engasjement for kontinuerlig utvikling og forbedring av risikonivå og tilsynsordning er anerkjent både i forvaltningen og blant partene i næringen. Både personlig og ved egen organisasjon har han vært en aktiv pådriver og premissgiver i nasjonale og internasjonale fora for å heve sikkerhetsnivået i næringen i kjølvannet av tidligere katastrofer. Dette har blitt spesielt synlig det siste tiåret ved en strategisk oppfølging etter katastrofene Texas City i 2005, Montara i 2009 og Deepwater Horizon i 2010. «

Også innsatsen for å bevare og utvikle trepartsarenaen trekkes fram: «Han har bidratt til at arenaen har fått en sentral rolle som premissleverandør og pådriver i tunge prosesser og prosjekter rettet inn mot en kontinuerlig forbedring av risikoforholdene i olje- og gassnæringen.»

Han har hatt en pådriverrolle i internasjonale fora som NSOAF og IRF hvor Norge er en foregangsnasjon på sikkerhet i et trepartsperspektiv.  I forbindelse med EUs initiativ til ny sikkerhetsforordning har den norske modellen vært en ledesnor for kommisjonen, og Ognedal selv har bidratt med sin kunnskap til denne, sier Furre og Erikstein.

Foto: Petroleumstilsynet