Det meste av kjøttet som spises i Nordsjøen, er importert. Dette kan ha store konsekvenser for norsk landbruk.
Det meste av kjøttet som spises i Nordsjøen, er importert. Dette kan ha store konsekvenser for norsk landbruk.
Kjøttet Trond Cato Fylling (SAFE tillitsvalgt og kjøkkensjef i Equinor) tilbereder, kommer blant annet fra Brasil, Uruguay, Argentina, Namibia, New Zealand og Polen for å nevne noen. Faktisk er rundt 80 prosent av kjøttet Equinor bruker på sokkelen, importert fra utlandet. Dette gir store konsekvenser for norske bønder som for tiden sliter med å holde hjulene i gang.
– Jeg skjønner ikke hvorfor vi må importere kjøtt ifra hele verden når vi har ypperlige råvarer gående her i distriktet, sier Fylling. Vi skal ta vare på det norske landbruket og nærmiljøet vårt, rammebetingelsene må endres og det må bli vanskeligere å importere mat fra utlandet, forsetter han.
De siste ti årene har nesten hver femte jordbruksdrift forsvunnet, ifølge tall fra SSB . Samtidig står verden overfor mange store utfordringer med klimaendringer og helseproblemer knyttet til feilernæring. Norsk landbruk skiller seg her fra andre lands matproduksjon ved at vi er landet som bruker minst antibiotika i husdyrproduksjon i Europa. Friske dyr er også en av årsakene til at norsk landbruk har en av verdens mest klimavennlige matproduksjoner. Mikal Nordbø er bonde og styremedlem i Rogaland Bonde- og Småbrukarlag, han følger nøye med på utviklingen av matimporten.
– For hvert kilo kjøtt som importeres, mister vi et kilo norsk kjøtt som dermed ikke kan produseres eller selges her i landet, sier Nordbø. Spiser vi ikke norsk mat nå, har vi ikke norsk mat å spise i fremtida heller.
SAFE er aktiv på banen i kampen for norske råvarer på norsk sokkel. Forbundsleder Hilde-Marit Rysst kjemper sammen med tillitsvalgte for at oljearbeiderne skal ha trygg og kortreist mat på norsk sokkel.
– Det er min jobb å ta være på det organisasjonen vår mener, vi ønsker norsk kjøtt på norsk sokkel. Nå må vi samle kreftene og finne ut hvor flaskehalsen er. Det er en vinn-vinn situasjon for norske arbeidsplasser, for kvalitet og miljø, å få mer norsk kjøtt på norsk sokkel, sier hun.