NR anker dom om nattillegg

NR anker dom om nattillegg

Norges Rederiforbund anker dommen fra Gulating lagmannsrett, der det ble slått fast at nattillegget skal inngå i pensjonsgrunnlaget inn for Høyesterett. – Jeg tar til etterretning at Norges Rederiforbund har valgt å anke dommen. Jeg synes anken er beklagelig, sier 1. nestleder i SAFE, Roy Aleksandersen. Han var partsrepresentant i saken både da den ble […]

Norges Rederiforbund anker dommen fra Gulating lagmannsrett, der det ble slått fast at nattillegget skal inngå i pensjonsgrunnlaget inn for Høyesterett. – Jeg tar til etterretning at Norges Rederiforbund har valgt å anke dommen. Jeg synes anken er beklagelig, sier 1. nestleder i SAFE, Roy Aleksandersen.

Han var partsrepresentant i saken både da den ble behandlet i Stavanger tingrett og i Gulating lagmannsrett.

– Jeg hadde jo håpet at NR ville akseptere den enstemmige dommen fra lagmannsretten, men må bare konstatere at vår motpart velger å ta saken helt til Høyesterett. Det er ikke overraskende, all den tid vår motpart signaliserte en anke gjennom media etter dommen i lagmannsretten. Ikke desto mindre synes jeg det er beklagelig. Dette er en sak som allerede har pågått i svært lang tid og som betyr mye for mange av våre medlemmer, sier Aleksandersen.

SAFE og Industri Energi anla i 2011 et felles gruppesøksmål på vegne av 7.500 medlemmer i 18 bedrifter tilsuttet NR, men vant ikke fram da saken ble behandlet i Stavanger tingrett våren 2014. Forbundene mente tingrettsdommen var feil, og anket dommen til Gulating lagmannsrett.

SAFE/Industri Energi viste blant annet til at nattarbeid framgår som en fast del av den ansattes arbeidsplan, og at nattillegget derfor ikke kan regnes som et varierende eller midlertidig tillegg, slik motparten hevdet.

I lagmannsrettens enstemmige dom som falt i sommer heter det blant annet:

”I nærværende tilfelle tilfredsstiller nattilleggene de krav som med rimelighet kan stilles til faste tillegg. De fremkommer således som en nødvendig følge av en arbeidstidsordning som er basert på at den enkelte skal arbeide nattskift halvparten av tiden og bare helt unntaksvis kan be seg fritatt for dette. Det er derfor tale om et tillegg som ikke kan unntas fra beregningsgrunnlaget i medhold av det avtaleverket de er forankret i, tolket i lys av de lovregler som det nevnte avtaleverk etter sine forutsetninger er ment å være i samsvar med.”

Det er ennå ikke avklart om Høyesterett aksepterer at saken er av en slik karakter at den tillates ført for Høyesterett, eller når den eventuelt kommer til behandling.