Once upon a time – en innsamlingsaksjon for forskning på barnekreft

Once upon a time – en innsamlingsaksjon for forskning på barnekreft

Arild Fromreide Foto: Rebecca Bjerga

Bli med og støtt SAFE-medlem Arild Fromreide, som snart skal begynne på sin kanskje aller viktigste reise. Han har et mål om å samle inn én million kroner til Barnekreftforeningen.

Han skal ro i en liten robåt helt fra Stockholm, via Danmark, med målgang i Strusshamn på Askøy, utenfor Bergen.

Hvorfor i all verden ville han gjøre det? Jo, nå skal du høre. 

Livet til den 42 år gamle tobarnsfaren ble snudd opp ned i 2020, når kroppen begynte å oppføre seg rart. Energien forsvant, formen ble dårlig og kiloene raste av. Den nødvendige legetimen var ikke til å unngå lengre. Etter hastetester fikk han beskjeden han fryktet aller mest:

– Du har kreft, stadiet fire med spredning til andre organer. 

Arild Fromreide på sykehuset, her sammen med sønnen Foto: privat
Arild Fromreide på sykehuset, her sammen med sønnen Foto: privat

Etter en lang og tøff kamp mot sykdommen, ble han erklært kreftfri mars 2021. Prognosen for denne type kreft (Hodgkins Lymfom stadiet IV B) var, tross alt, relativ god. Men midt i et hav av følelser, når takknemlighet og feiring av å overleve kreftsykdommen er det man skal egentlig kjenne på, gikk han i stedet og kjente mer og mer på en slags skyldfølelse. 

– Hvorfor klarte jeg det, når så mange andre dør? Hva med alle barna som opplever dette? Hvordan kan de håndtere de intense smertene, og ikke minst konsekvensene av en slik grusom sykdom? 

Ingen barn skal dø av kreft!

Skyldfølelsen utviklet seg til en stemme og et kall til å gjøre noe, gi tilbake, feire livet og den sjansen han selv har fått. 

– Jeg har startet en innsamlingsaksjon, med fokus på våre mest dyrebare, våre barn og unge. Å se barn lide er det vondeste i verden. Jeg har selv to gutter på fire og syv år, bare tanken på at de skal gjennomgå dette er helt grusomt for meg. 

I Norge blir hvert år cirka 200 barn og unge rammet av en kreftsykdom. 

Barnekreft er ikke det samme som kreft hos voksne, hos barn utvikles kreften mye fortere og det finnes ingen kjente ytre faktorer som er av betydning for hvordan sykdommen utvikler seg. 

Barnekreftforeningen har en klar ambisjon for fremtiden: Å bekjempe barnekreft og forsterke støtten til familiene som rammes av kreft.

Arild vil også bidra til denne visjonen. Han er initiativtaker bak innsamlingsaksjonen «Once upon a time», inspirert av eventyr, fordi slutten i en fantasifortelling er alltid positiv. 

Fremkomstmiddelet hans for dette eventyret er en liten Row Vagabond 4,7 robåt. Med denne skal han ro gjennom to hav, over en tusen nautiske mil, nedover den sørlige kysten i Østersjøen, fra Sverige til Danmark, og helt hjem til Askøy utenfor Bergen. Reisen begynner i mai, og han vil ha deg med på turen og aksjonen. 

Arild Fromreide skal ro i denne båten Foto: Rebecca Bjerga
Arild Fromreide skal ro i denne båten Foto: Rebecca Bjerga

– Jeg er en liten brikke i en større organisme, for å få dette til er vi avhengige av å gjøre dette sammen, sier han.  

Du kan være med og hjelpe Arild samle inn én million kroner til Barnekreftforeningen ved å støtte innsamlingsaksjonen «Once upon a time». Vipps ønsket beløp til #705604. SAFE har allerede bevilget 10 000 kroner, og oppfordrer alle klubbene og medlemmene til å bidra.

– La oss vise styrken i å være mange og sammen bidra til at målet nås! Ingen beløp er for små. Vi oppfordrer alle til å bli med og bidra til denne gode saken, sier nestleder Kai Morten Anda.

Du kan også følge Arild på Instagram for å se hele reisen på onceuponatime_2023. Her vil han legge ut bilder, videoer og reisebrev fra turen. Det vil være mulig å få live posisjon til enhver tid over hvor han befinner seg.  

– For å nå innsamlingsmålet, er jeg avhengig av dere, og at vi gjør denne reisen sammen, sier han.   

Les mer om følgende emner: