Pålegg til Statoil etter oljelekkasjen på Statfjord C i januar

Pålegg til Statoil etter oljelekkasjen på Statfjord C i januar

Petroleumstilsynets gransking av oljelekkasjen på Statfjord C i januar identifiserte alvorlige brudd på regelverket. Ptil har nå gitt Statoil varsel om pålegg. Lekkasjen skjedde i forbindelse med overføring av stabilisert olje fra Statfjord A til Statfjord C. Samtidig som overføringen pågikk ble en lastepumpe i skaftet på Statfjord C klargjort for vedlikehold. En isoleringsventil til […]

Petroleumstilsynets gransking av oljelekkasjen på Statfjord C i januar identifiserte alvorlige brudd på regelverket. Ptil har nå gitt Statoil varsel om pålegg.

Lekkasjen skjedde i forbindelse med overføring av stabilisert olje fra Statfjord A til Statfjord C. Samtidig som overføringen pågikk ble en lastepumpe i skaftet på Statfjord C klargjort for vedlikehold. En isoleringsventil til denne lastepumpen holdt ikke tett, og pumpehuset ble derfor fylt av olje. Denne oljen ble drenert til en sumptank i bunnen av skaftet via en åpen dreneringsventil. width=

Da nivået i sumptanken steg til 70 % startet pumpen for overføring av væsken i sumptanken til tank for oljeholdig vann under kjellerdekket. Ventilen for regulering av nivået på tanken for oljeholdig vann åpnet ikke, og man fikk lekkasje av olje via væskelåser på kjellerdekk.

Det var 270 mennesker om bord på innretningen. Det er ikke rapportert om skader på personell. Produksjonen var stengt ned i nesten fire døgn som følge av hendelsen.

Potensielle konsekvenser Potensielle konsekvenser i tilfelle antennelse er vurdert til å kunne være en spraybrann eller brann av oljedråper/rennende olje lik lekkasjens varighet. I tillegg var det høy sannsynlighet for gjentagelse av en tilsvarende lekkasje like etter hendelsen.

Avvik Det ble identifisert seks avvik i forbindelse med granskningen, disse er knyttet til:

  • Opprinnelig designløsning for dreneringssystem

  • Modifisert designløsning for dreneringssystem

  • Konsekvensklassifisering av åpent dreneringssystem

  • Klargjøring for vedlikehold

  • Styring av samtidige aktiviteter

  • Kvalifisering og oppfølging av kompetansen til entreprenør

     

    Forbedringspunkter Det ble i tillegg identifisert fire forbedringspunkter. Petroleumstilsynet er blant annet kritiske til deler av Statoils egen gransking. Årsaker til hydrokarbonlekkasjen er ikke i tilstrekkelig grad klargjort i granskingen og faktiske og potensielle forløp og konsekvenser er ikke i tilstrekkelig grad vurdert. 

    Statoil pålegges å gå gjennom sitt system for oppfølging og identifisere årsakene til at de tekniske, operasjonelle og organisatoriske svakheter, feil og mangler som er påvist, jf. rapportens kapittel 6.1, ikke har blitt avdekket, og iverksette nødvendige tiltak.

    Frist for å etterkomme pålegget settes til 1.10.2014.

    Du kan lese granskningsrapporten HER