Både antall akutte råoljeutslipp og hendelser som kunne ha ført til akutte utslipp på norsk sokkel er kraftig redusert siden 2001. Økningen i antall gasslekasjer og brønnkontrollhendelser i 2009 vekker imidlertid bekymring viser rapporten RNNP-Akutte utslipp 2001-2009. Hovedtrekkene i rapporten ble presentert for Sikkerhetsforums medlemmer 18. november. Petroleumstilsynet overvåker risikoutvikling i petroleumsvirksomheten på mange forskjellige […]
Både antall akutte råoljeutslipp og hendelser som kunne ha ført til akutte utslipp på norsk sokkel er kraftig redusert siden 2001. Økningen i antall gasslekasjer og brønnkontrollhendelser i 2009 vekker imidlertid bekymring viser rapporten RNNP-Akutte utslipp 2001-2009.
Hovedtrekkene i rapporten ble presentert for Sikkerhetsforums medlemmer 18. november.
Petroleumstilsynet overvåker risikoutvikling i petroleumsvirksomheten på mange forskjellige måter. Et viktig verktøy i denne sammenheng er kartleggingsarbeidet i Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP).
Siden 2000 er det i RNNP-regi samlet inn et omfattende datamateriale om ulykker og uønskede hendelser i petroleumsvirksomheten. Til nå er dataene vurdert for å følge opp utvikling av personell- og – og storulykkesrisiko.
I 2009 ble det igangsatt et nybrottsarbeid for å utnytte deler av dette datamaterialet samt deler av en annen eksisterende database (Environment Web) for også å kunne overvåke utvikling i risiko for akutte utslipp på norsk sokkel. Risiko i denne sammenheng er begrenset til frekvenser og volumer av akutte utslipp. Utslippenes reelle og potensielle konsekvenser med hensyn til miljøskade er ikke vurdert.
– Vår jobb går blant annet ut på å bidra til at ulykker unngås. For oss handler dette om sikkerhet både for arbeidstakerne, det ytre miljøet og økonomiske verdier, fastslår fagdirektør Øyvind Tuntland.
– Trendovervåking basert på historiske data gir viktig informasjon om risikoutvikling i petroleumsvirksomheten og det brukes aktivt for å prioritere ulykkesforebyggende innsats, understreker Tuntland.
Les hele saken på Ptil.no: Utvikling i risiko for akutte utslipp på norsk sokkel