Regjeringsplattformen er ganske vag på områder som er viktige for fagbevegelsen, men på punktene den er klar er signalet entydig: Den vil svekke Arbeidsmiljøloven.Det var ett av budskapene fra Roar Eilertsen fra De Facto på SAFEs landsmøte tirsdag ettermiddag. Sammen med organisasjonssekretær Bjarte Mjåseth innledet Eilertsen om den nye regjeringens politikk innen arbeids- og sosialfeltet […]
Regjeringsplattformen er ganske vag på områder som er viktige for fagbevegelsen, men på punktene den er klar er signalet entydig: Den vil svekke Arbeidsmiljøloven.Det var ett av budskapene fra Roar Eilertsen fra De Facto på SAFEs landsmøte tirsdag ettermiddag.
Sammen med organisasjonssekretær Bjarte Mjåseth innledet Eilertsen om den nye regjeringens politikk innen arbeids- og sosialfeltet på SAFEs landsmøte.
– Det positive i H og Frps regjeringsplattform er at den slår fast at man vil bygge videre på trepartssamarbeidet mellom myndigheter, fagbevegelse og arbeidsgivere. Men det er mange viktige områder plattformen tier om, og andre der formuleringene er vage, sa Eilertsen som oppfordret landsmøtet til å følge nøye med på hva den nye regjeringen faktisk gjør framover.
Det er imidlertid hevet over tvil at regjeringen vil svekke viktige bestemmelser i Arbeidsmiljøloven, slo Mjåseth fast. Regjeringen vil myke opp lovens bestemmelser om midlertidige ansettelser, turnusordninger, uttak av overtid og gjennomsnittsberegning av arbeidstid.
– Regjeringspartene vil også utvide adgangen til bruk av midlertidige ansettelser , og gjennom det svekke stillingsvernet. En slik utvikling vet vi gir lavere organiseringsgrad og en slik politikk er til sjuende og sist en trussel for fagbevegelsen rettigheter og innflytelse i samfunnet, sa Mjåseth.
Han pekte også på regjeringspartienes signal om at de vil nedsette et arbeidstidsutvalg, og at det i denne sammenheng er pekt på Reitenutvalgets forslag om å innføre 2 – 3– rotasjon og utfordring av 1/3-regelen om hvile før ny utreise offshore.
– Her må SAFE mobilisere på samme måte som vi gjorde i kampen mot Vikarbyrådirektivet, ikke minst må vi aktivere YS i dette arbeidet. Om Vikarbyrådirektivet ble jo hovedorganisasjonen vår et haleheng til oss, og slik skal og kan det ikke være i de utfordringene vi vil stå overfor i tiden framover, sa Mjåseth
Eilertsen oppsummerte slik: Det vil bli mer enn nok å henge fingrene i for SAFE og resten av fagbevegelsen. Så min oppfordring til dere er å bruke kreftene her.