RNNP 2014: – God utvikling, men også urovekkende tall

RNNP 2014: – God utvikling, men også urovekkende tall

Tall fra Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) 2014 viser god utvikling på flere områder. Samtidig har det vært en negativ start på 2015. – Ingen grunn til å hvile på laurbærene, sier Roy Erling Furre i SAFE og Ptil-sjef Anne Myhrvold.

Tall fra Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) 2014 viser god utvikling på flere områder. Samtidig har det vært en negativ start på 2015. – Ingen grunn til å hvile på laurbærene, sier Roy Erling Furre i SAFE og Ptil-sjef Anne Myhrvold.

 width=

Last ned Hovedrapport Sokkel HER

Last ned Landrapporten HER

– Tallene for storulykkeindikatorer går fortsatt rett vei, og det er jo positivt, men det er farlig å hvile på laurbærene. For selv om statistikken for 2014 er bra, vet vi at Ptil allerede så langt i år gnansker seks alvorlige hendelser, understreker Furre.

Han peker spesielt på det fortsatt er store utfordringer når det gjelder arbeidsmiljøet i forhold til både støyskader og eksponering for kjemikalier.

– RNNP 2014 viser også at det er enkelte grupper som er er mer utsatte enn andre, nemlig midlertidig ansatte og innleide. Dette er en observasjon vi må ta tak i innen HMS-arbeidet i tiden framover. Den urovekkende starten på 2015 er selvsagt også noe alle parter, selskaper, mydigheter og arbeidstakerorganisasjonene må ta på største alvor, understreker Furre.

Det er Ptil-sjefen enig i:

– Selv om RNNP-tallene for 2014 på mange områder går i riktig retning, har starten på 2015 vært urovekkende. Dette viser nok en gang at sikkerhet er ferskvare. Vi forventer nå at næringen sørger for at den videre utviklingen i 2015 ender i samme positive spor som i 2014. Omstillingene vi ser i næringen må ikke gå på bekostning av kontinuerlig forbedring av sikkerheten, sier Anne Myhrvold.

Storulykkeindikatoren var i 2014 på sitt laveste nivå siden RNNP-målingene startet. Hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser er blant de viktigste bidragsyterne til storulykkerisiko.

I 2014 ble det registrert sju hydrokarbonlekkasjer på sokkelen og sju hydrokarbonlekkasjer på land større enn 0,1 kg/s. Dette er det nest laveste antallet som er registrert. Ingen av lekkasjene hadde spesielt stort potensiale, og for sokkelen var  risikobidraget fra hydrokarbonlekkasjer det laveste som er registrert.

For brønnkontrollhendelser vipper pilen i motsatt retning. Her er det registrert en liten økning fra 13 hendelser i 2013 til 17 registrerte brønnkontrollhendelser i 2014. Vurdert opp mot aktivitetsnivået er det registrert en økning både innenfor leteboring og produksjonsboring. Samtidig var  16 av hendelsene i den laveste risikokategorien.

Alvorlige personskader For alvorlige personskader ser vi en liten økning fra 2013 til 2014 på sokkelen, men nivået i 2014 er likevel blant de laveste i den siste tiårsperioden. For landanleggene er det en halvering i frekvensen for alvorlige personskader, og nivået er det laveste siden 2006. 

Risikoutsatte grupper Som en del av RNNP 2014 er det gjennomført en studie om risikoutsatte grupper i petroleumsnæringen. Studien er basert på spørreskjemadata fra perioden 2001-2013.

Resultatene i studien viser at noen grupper opplever systematisk høyere risiko enn andre, og observerbare sammenhenger mellom ulike HMS forhold og egenrapporteringer på arbeidsulykke med personskade, arbeidsrelatert sykefravær og arbeidsrelaterte helseplager. Studien viste også tydelige sammenhenger mellom det å ha vært gjennom omorganisering og nedbemanningsprosesser og økt risiko for arbeidsulykke med personskade.

– Selv om resultatene fra studien kun omhandler tallmateriale fram til 2013, må næringen merke seg funnene og være spesielt oppmerksomme på sammenhengen mellom risikoutsatte grupper og endringsprosesser. Dette er noe vi i Ptil vil ha et våkent blikk på i 2015, nå som næringen preges av innsparing og omstillinger, sier Myhrvold.