SAFE-leder Hilde-Marit Rysst er lei av stadige medieoppslag der oljearbeideres lønn og arbeidstid framheves som et problem. I sum skaper disse oppslagene et fordreid bilde, langt fra realitetene, sier Rysst. Se også : – Kommet for å bli – Driver ikke kostnadene Sistemann ut i rekken er oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB som […]
SAFE-leder Hilde-Marit Rysst er lei av stadige medieoppslag der oljearbeideres lønn og arbeidstid framheves som et problem. I sum skaper disse oppslagene et fordreid bilde, langt fra realitetene, sier Rysst.
Se også : – Kommet for å bli
Sistemann ut i rekken er oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB som til E24 forteller om sine vansker med å forklare utenlandske kolleger om den norske 2-4 ordningen:
– Folk begynner rett og slett å le, og de tror nesten ikke hva de hører, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB Markets, om når han forteller om de norske ordningene i utlandet.
Du kan lese saken HER
– 2-4 ordningen ble innført i tarifforhandlingene i 2002. Det folk har lett for å glemme er at oljearbeiderne den gang betalte for dette med en lønnsreduksjon på rundt 8 prosent. Og at et årsverk for en oljearbeider i 2 -4 rotasjon faktisk har nøyaktig det samme timeantallet som en industriarbeider i skiftordning på land har, sier Rysst.
SAFE-lederen er også lei av at arbeidsgivere og andre forståsegpåere sprer budskapet om at oljearbeidere opererer med millionlønninger.
– Fakta er at en oljearbeider må arbeide mange hundre timer overtid i året for å komme opp i en slik inntekt. At det blir mye overtid på enkelte er jo et resultat av at arbeidsgiverne holder bemanningen på et absolutt minimum og kjører folk på overtid for å tette hull som oppstår, sier hun.
Fra 2001 og til 2011 økte lønn u/tillegg for Industriarbeidere med 50,4%. For sokkeloverenskomsten var tilsvarende økning 51%.? Dette betyr at utviklingen i denne gruppen offshore var bortimot identisk med lønnsutviklingen i «Land-Norge» over 10-års perioden.
– Man forsøker stadig å skape et inntrykk av at det er oljearbeidernes lønninger som har drevet kostnadene i bransjen, og at 2-4 ordningen er «for god». Da er SAFEs klare beskjed: Den har oljearbeideren allerede betalt for med lønnsreduksjon da den ble innført, sier Rysst.
Hun påpeker også at de fire ukene hjemme er avspasering fordi man i 14 dager i strekk har jobbet 12 timers skift. I tillegg må man også bo på arbeidsplassen de 12 timene i døgnet man har fri.
– Ellers i samfunnet er det for øvrig ulovlig å jobbe 12 timer i døgnet 14 dager i strekk – av hensyn til folks helse, påpeker SAFE-lederen.