Oljedirektør Bente Nyland deler oljeselskapenes bekymring for kostnadsnivået på norsk sokkel. I et intervju med NRK avviser SAFE-leder Hilde-Marit Rysst at det er lønninger som drar kostnadene opp. – Det er en myte, fastslår Rysst. Se NRK-innslaget HER
Oljedirektør Bente Nyland deler oljeselskapenes bekymring for kostnadsnivået på norsk sokkel. I et intervju med NRK avviser SAFE-leder Hilde-Marit Rysst at det er lønninger som drar kostnadene opp. – Det er en myte, fastslår Rysst.
Oljedirektøren innledet presentasjonen av utviklingen på norsk sokkel i 2013 med å bekrefte at Oljedirektoratet deler oljeselskapenes bekymring for det høye kostnadsnivået på norsk sokkel. Nyland påpekte at det begrenser lønnsomheten til igangsatte prosjekter, reduserer lønnsomheten for framtidige prosjekter og det reduserer sansynligheten for realisering av nye prosjekter.
– Vi er bekymret for er det høye kostnadsnivået. Vi er nødt til å finne løsninger for å få kostnadene til å gå ned, sa Nyland.
SAFE-leder Hilde Marit Rysst var gjest i stuido hos NRK Rogaland for å kommentere oljedirektørens budskap, og benyttet anledningen til å avlive myten om at det er oljearbeidernes lønninger som er årsaken til kostnadsnivået på niorsk sokkel.
– Det er en myte at oljearbeidere tjener en million, slik enkelte har prøvd å framstille det.Per 1.1.2012 var gjennomsnittlønnen for operatøransatte 390.000 pluss sokkelkompensasjon på 47%. alstå 187.060 som samlet ga en lønn på 585.060. Oppå dette kommer kompensasjon for natt- og helgearbeid.
Fra 2001 til 2011 økte lønn u/tillegg for industriarbeidere med 50,4%. For operatøransatte var tilsvarende økning 51%. Dette betyr at utviklingen i denne gruppen offshore er bortimot identisk med lønnsutviklingen i «Land-Norge» over 10-års perioden. Mitt hovedpoeng er imidlertid at lønninger utgjør en forsvinnende liten del av kostnadene i norsk oljevirksomhet, understreker Rysst.
Hun mener det er mye å hente på bedre planlegging og prosjektstyring: – Overskridelsene har vært både mange og store, fastslår Rysst.