Safe-leder Hilde-Marit Rysst sier til NRK at hun frykter at Statoil har valgt mindre robuste løsninger når selskapet har klart å gjøre gigantfeltet Johan Sverdrup 24 milliarder kroner billigere. – Man lager det så enkelt som mulig, men da får du kanskje bygget en stråhytte i stedet for et murhus, og hvis vinden kommer, vet […]
Safe-leder Hilde-Marit Rysst sier til NRK at hun frykter at Statoil har valgt mindre robuste løsninger når selskapet har klart å gjøre gigantfeltet Johan Sverdrup 24 milliarder kroner billigere. – Man lager det så enkelt som mulig, men da får du kanskje bygget en stråhytte i stedet for et murhus, og hvis vinden kommer, vet vi alle hvilket hus vi vil bo i, sier Rysst til NRK.
Statoil annonserte mandag at selskapet har klart å gjøre første fase av utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup 24 milliarder kroner billigere. Dette utgjør et kutt på 20 prosent.
Samtidig viser tall fra Oljedirektoratet at prisen for å bygge ut et oljefelt på norsk sokkel i gjennomsnitt har falt med over 40 prosent siden høsten 2014.
Rysst frykter at Statoil og andre nå velger for billige løsninger, og at de nye plattformene og installasjonene på Sverdrup derfor vil tåle langt mindre enn betongplattformene som ble bygget på 80- og 90-tallet.
– De prosjektene vi lever av i dag, ble bygget da vi bygget skikkelig tungt og stort. Dette gjør at vi ikke trenger å bruke kostnader for å forlenge levetiden på disse feltene – de kan bare forsette og fortsette å produsere, sier hun.
Konserndirektør i Statoil, Margaret Øvrum avviser at der grunn til frykt selv om nye felt blir bygget med nye og enklere løsninger.
Les mer: Frykter dårligere plattformer