SAFE advarer de nye regjeringspartiene mot å redusere statens eierskap i Statoil, slik Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, har tatt til orde for. Staten burde heller tatt tilbake fullt eierskap og styring, sier Hilde-Marit Rysst. Statoil ble opprettet for å ivareta de norske naturressursene, og sikre at verdien av disse kom hele Norge til […]
SAFE advarer de nye regjeringspartiene mot å redusere statens eierskap i Statoil, slik Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, har tatt til orde for. Staten burde heller tatt tilbake fullt eierskap og styring, sier Hilde-Marit Rysst.
Statoil ble opprettet for å ivareta de norske naturressursene, og sikre at verdien av disse kom hele Norge til gode. Det har vært en suksess, og Statoil har vært en viktig drivkraft for utviklingen av norsk sokkel, og et lokomotiv for teknologisk utvikling av norsk næringsliv, sier Rysst.
Det er overveiende sannsynlig at et eventuelt nedsalg, slik Høyre går inn for, vil øke det utenlandske eierskapet i selskapet . Det vil bety at målet selskapet ble etablert for å ivareta, blir skjøvet enda mer til siden enn det som allerede er tilfellet etter delprivatiseringen i 2001.
– Det er og blir meningsløst å selge seg ned i Statoil, ett selskap som vil generere gode inntekter i overskuelig framtid, og fortsatt være et viktig næringspolitisk instrument for fellesskapet. Dessuten, staten trenger ikke denne kapitalen, og bør derfor la den ligge der den allerede i årtier har gjort svært god nytte for seg – for oss alle. Det er viktigere å bygge arbeidsplasser og industri enn å sette penger i banken, fastslår Rysst.
– Fortsatt statlig eierskap i Statoil er også vedtatt i SAFEs handlingsprogram, og noe vi har stått for i alle år, framholder hun.