SAFE-delegasjon i møte med Arbeidsdepartementet

SAFE-delegasjon i møte med Arbeidsdepartementet

– Et godt møte, der vi opplevde en lyttende og interessert statssekretær, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst som mandag ledet en SAFE-delegasjon som møtte departementets politiske og administrative ledelse.

– Et godt møte, der vi opplevde en lyttende og interessert statssekretær, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst som mandag ledet en SAFE-delegasjon som møtte departementets politiske og administrative ledelse.

 width=

Møtet med statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet kom i stand etter at SAFE tidligere i år var i et tilsvarende møte i Olje- og energidepartementet. På det møtet framkom det at flere av problemstillingene SAFE ønsket å belyse lå under Arbeidsdepartementets ansvarsområde.

– SAFE er jo i økende grad bekymret for en utarming av trepartssamarbeidet i vår industri. Utviklingen med importerte HR-systemer fra land som ikke har forståelse for hvordan det norske arbeidslivet er organisert kan svekke arbeidstakere innflytelse i dette samarbeidet som alle parter er enige om har vært en viktig del av suksessen i norsk arbeidsliv. Derfor hadde vi et behov for å gi departementet vårt syn på flere utviklingstrekk som er bekymringsfulle, sier Rysst.

Med seg til departementet hadde SAFE-lederen, 1. nestleder Roy Aleksandersen, organisasjonssekretærene Reidun Ravndal og Bjarte Mjåseth og klubbleder i Bilfinger, Lillian Bratholmen.

Under møtet ble det tatt opp flere problemstillinger som SAFE mener politiske myndigheter må se nærmere på. Blant annet ble arebeidsgiverperioden ved permitteringer offshore et tema. –  Her har jo regjeringen allerede gjort noe, men vi mener fortsatt reglene gjør at offshore-bedrifter har et økonomisk incentiv til å si opp folk i stedet for å permittere dem, slik reglene er i dag, sier Rysst.

Innleie i strid med Arbeidsmiljøloven ble også grundig belyst i møtet. Her vektla SAFE at det florerer med eksempler på at bedrifter leier inn i folk uten innleieavtale med klubber lokalt, slik loven forutsetter. At Arbeidstilsynet ikke har hjemmel til å gjøre noe med dette, ble påpekt. Og når den kollektive søksmålsretten tas bort 1. juli i år, er det bare enkeltpersoner som eventuelt kan prøve disse sakene i rettssapparatet.

Delegasjonen tok også opp manglende tilsynsmyndighet på ROV’er og såkalte flerbruksfartøyer på norsk sokkel:

– Norske myndigheter har ingen kontroll på hva som foregår på disse fartøyene når de er på norsk sokkel, de er i et tilsynsmessig vakuum. Dette har vi utfordret departementet på tidligere, i 2013 ba vi om at det ble opprettet et partssammensatt utvalg for å se på dette, men uten at noe har skjedd til nå. Jeg er derfor glad for at statssekretæren i dagens møte lovet å ta en avsjekk av hvor denne saken står, sier Rysst.

Andre saker som ble belyst i møtet var utfordringer i forhold til pensjonsalder og sikkerheten offshore når pensjonsordninger forringes og dermed «tvinger» folk til å stå lenger i krevende jobber .

Rysst overleverte også de fire rapportene om utviklingen i norsk oljeindustri som Defacto har utarbeidet på oppdrag av SAFE til statssekretær Hauge.

– Jeg tror, noe Hauge også ga uttrykk for ved avslutningen av møtet, at vi fikk formidlet hvordan virkeligheten oppleves for oss som daglig arbeider for et rettferdig og velfungerende arbeidsliv, sier Hilde-Marit Rysst.