SAFE gir av overskuddet til organisasjoner som hjelper Ukraina

SAFE gir av overskuddet til organisasjoner som hjelper Ukraina

Foto: Ukraina Røde Kors

SAFE vedtok på Landsmøtet i juni i år at 200 000 kroner skulle doneres til organisasjoner som jobber aktivt med å hjelpe Ukraina. Etter grundig vurdering, valgte SAFE å donere til disse fire organisasjonene: Redd Barna, Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Tro-Håp-Kjærlighet Stiftelsen (THK-stiftelsen).

Situasjonen i Ukraina er svært utfordrende. Ifølge FN trenger over 17 millioner mennesker hjelp. Enda flere vil trenge hjelp når vinteren kommer som vanligvis har temperaturer på mellom 15 – 20 minusgrader. Store deler av befolkningen i Ukraina trenger helsehjelp, et sted å bo, beskyttelse og en jobb. 5,7 millioner barn i skolealder er rammet av konflikten. SAFE vil støtte Ukraina gjennom disse fire fantastiske organisasjonene.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga
Forbundsleder Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

– I anledning overskuddet for 2021 og Landsmøtets behandling av regnskap, gjorde SAFE et vedtak om å støtte Ukraina med 200 000 kroner. Vi har delt opp summen i fire og valgte Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Redd Barna og THK-stiftelsen, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.

Minehunder som skal til Ukraina

Foto: Are Stranden, Norsk Folkehjelp
Foto: Are Stranden, Norsk Folkehjelp

Dette bildet er fra treningssenteret i Sarajevo, Bosnia-Hercegovina hvor Norsk Folkehjelp trener opp belgiske fårehunder til å bli fremtidige minehunder i Ukraina. Utdanning av minehunder tar to år. En minehund kan være opptil 20 ganger mer effektiv enn en manuell minerydder.

– Ukraina blir nok av de mest krevende land vi er i og all støtte er viktig for oss og vi setter stor pris på at dere i SAFE bevilger penger til dette arbeidet. Takk, skriver Are Stranden, seksjsonsleder bedrift og forbund i Norsk Folkehjelp i en e-post til SAFE.

Millioner av barn på flukt fra krig

Det er millioner av barn på flukt fra krig, konflikter og forfølgelse. Felles for dem alle er at de opplever ting som barn aldri skal måtte oppleve. I krig blir barn vitner til bestialske handlinger, drap, tortur og forfølgelse, og blir selv utsatt for de samme handlingene. Mat og medisiner blir vanskeligere å få tak i, og derfor dyrere. Fare for sult og sykdom øker kraftig.

Når bombene opphører, fortsetter lidelsene. Våpen er fremdeles i omløp. Landminer dreper og lemlester tusener av mennesker hvert år – selv lenge etter at en krig er over. Mange barn har mistet foreldre og hjem, og sliter i mange år med fysiske og psykiske skader.

– Vi setter stor pris på at dere i SAFE har donert penger til vårt arbeid for barn i Ukraina. På vegne av barna – Tusen takk for deres støtte, skriver Soukaina Hauger i Redd Barna til SAFE.

Røde Kors i Norge støtter Ukraina Røde Kors med 16 mobile helseklinikker

Foto: Nora Alette Sandberg/Norges Røde Kors
Foto: Nora Alette Sandberg/Norges Røde Kors

Røde Kors i Norge har til nå sendt 192 tonn nødhjelp til Ukraina. I tillegg støtter Røde Kors i Norge Ukraina Røde Kors med 16 mobile helseklinikker. Hver enhet har en lege, sykepleier, jordmor, psykolog og en førstehjelpsinstruktør.

– Tusen takk for at dere har valgt å gi gaven til vårt arbeid for de rammede av krigen i Ukraina. Vi setter stor pris på deres støtte, sier Jeanette Steig Lid i Røde Kors.